Robbanó akkumulátorok

A Samsung Galaxy Note7 típusú okostelefonok akkumulátorainak felrobbanása igen nagy port kavart az elmúlt időszakban. Alábbi cikkünkből kiderül, miért robbantak fel az akkumulátorok, milyen következményekkel kellett számolnia a Samsungnak és mire kell nekünk odafigyelnünk, ha hosszútávon épségben szeretnénk tudni akkumulátorainkat?

Robbanó akkumulátorok-2.kép

Mi történt pontosan a Samsung akkumulátorokkal?

A Note7-esek akkumulátorai töltés közben gyulladtak ki vagy robbantak fel, ezért a Samsung kénytelen volt leállítani az eladást és kicserélni a már értékesített telefonokat. A gyártó felhívta a figyelmet, hogy egymillió telefon közül mindössze 24 esetben fordult ez elő, azonban visszahívják az összes eladott telefont. A világ legnagyobb okostelefon-gyártója augusztus 19-én dobta piacra legújabb telefonját 10 országban, és eddig több mint 2,5 millió darabot adott el.

Azonban az ügy ezzel nem zárult le, a kicserélt készülékekkel is adódtak problémák, októberben ugyanis szinte nem telt el úgy nap, hogy ne robbant volna fel egy már kicserélt Galaxy Note7. Mint kiderült, az első széria akkumulátorai töltéskor túlhevülésre hajlamosak voltak, és a kicserélt készülékek esetében is hasonló jelenségeket észleltek.

A Reuters és a gyártóval honos Yonhap hírügynökség is arról számolt be, hogy a vállalat leállította a Galaxy Note7 készülék gyártósorait. A Samsung egyúttal azt ajánlotta vásárlóinak, hogy a továbbra is fennálló biztonsági kockázatok miatt kapcsolják le, és ne használják tovább ilyen típusú okostelefonjukat. A légiforgalmi társaságok is külön figyelmeztették utasaikat, hogy Galaxy Note 7-es okostelefonjaikat gondosan kapcsolják ki, és az esetleges tűzveszély kockázata miatt semmiképp se tegyék készüléküket a repülőgépre feladott poggyászba.

A Samsung szóvivője elárulta, hogy már együtt dolgoznak a kormányzati szervekkel egy olyan feldolgozási eljáráson, amivel biztonságosan tudnak megszabadulni a visszaküldött telefonoktól.

Azóta sem derült ki, hogy miért robbantak fel a telefonok, azonban két opcióra gyanakodnak:

  • Az amerikai fogyasztói termékek biztonságával foglalkozó szervezet (CPSC) vizsgálata szerint nagyobb méretűre lett szabva az akksi, mint ami elférne a telefonban, ezért annak alkatrészei néha becsípődhetnek, s ezáltal rövidzárlat keletkezhet.

  • A CNET szerint pedig a hibás készülékek nem tudják felismerni, mikor vannak teljesen feltöltve, ezért túltöltődnek, hevülnek.

A Samsung becslése szerint a visszahívás és a gyártás leállítása legalább 5,3 milliárd dollárba kerülhet, beleértve az elvesztett eladások értékét is. Szerencséjükre azonban a felhasználók Samsungba vetett bizalma nem rendült meg, továbbra is lojálisak a márkával szemben – derült ki a Reuters és az Ipsos által készített felmérésből.

A University College London kémikusmérnökei végeztek egy kísérletet, hogy a későbbiek során biztonságosabbá tehessék az akkumulátorok használatát. Két ma is kapható akkumulátort használtak a kísérlethez, melynek során 250 Celsius-fokra hevítették őket. Az egyik 161 másodperc után változott el a hő hatására, a második pedig 56 másodperccel később követte. Míg az első akkumulátor felrobbant, addig a másik csupán enyhén deformálódott hála a központját védő hengeres védőrétegnek.

Nem a Samsung Note 7-ese volt az első, és valószínűleg nem is az utolsó okostelefon, amelyik kigyulladt. Bár akadnak gyári hibák, mint a Samsung szerencsétlenül járt csúcsmodellje esetében, de a legtöbbször a gyulladás valamilyen felhasználói hibából következik be. Ezért érdemes néhány egyszerű szabályt betartani:

  • Ne hajlítsuk, szúrjuk meg vagy tegyük ki durva hőhatásnak az okostelefont: a torzulás, sérülés egyenes út tűzhöz vagy robbanáshoz.

  • Ne vásároljunk ismeretlen cég által előállított töltőt.

  • Ne töltsük túl forró környezetben, s ne hagyjuk az autóban tűző napon.

  • Ne töltsük éjszaka, alvás alatt, felügyelet nélkül. És semmiképp se tegyük a párnánk alá, bármit is ígér az alvásciklust mérő alkalmazás.

Vélemény, hozzászólás?