Az akkumulátorok és azok egyes fajtái

Mi azaz akkumulátor? Miért jó? Mire használhatjuk? És egyáltalán milyen típusai vannak? Mai, átfogó cikkünkből minden kérdésére választ kaphat!

Az akkumulátor egy energiatároló berendezés, amely a töltés során bevezetett villamos energiát ún. vegyi energiává alakítja át. Ezt hosszú időn át képes tárolni, ezért az egyes elektronikai cikkeket a hálózatra kapcsolás nélkül működtetheti. A használata során olyan, akár egy szokványos elem, egy idő után lecsökken a feszültsége. Azonban ebben az esetben nem kell kidobnunk, hiszen újratölthetjük.

Mire használhatunk akkumulátorokat?

Ma már rengeteg műszaki tárgy működtetéséhez felhasználhatjuk a különböző formában és eltérő alapanyagokból előállított akkukat. Többek között ez a mobiltelefonok alapvető kelléke, valamint ezzel a megoldással találkozhatunk a sokak által emlegetett „tölthető elemek” esetében is. De az akkumulátor bizonyos fajtáját használjuk fel az autók beindítására és a laptopok működtetésére is.

Mire ügyeljünk az akkumulátor vásárlásakor?

A különböző típusú akkumulátorok között nem könnyű sorrendet felállítani, hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye. A különböző műszaki cikkekhez ajánlott kiválasztani a hozzájuk illő típust, ezért érdemes mindegyiket alaposan megismerni a döntés előtt. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb különbségeket.

  • Régebben szinte minden termékhez nikkel alapú energiaforrásokat használtak (Ni-Cd, Ni-Mh). Ezek legfőbb ismérve, hogy nem használhatóak fel azonnal, legelőször mindenképp „formázni” kell őket, azaz kikapcsolt állapotban kb. 14-16 órán át tölteni. Ezek általában hosszú életűek, és relatív jó teljesítményűek.
  • Ma már a legtöbb mobiltelefonhoz a lítium technológiával előállított akkumulátorokat (Li-Ion, Li-Polymer) használják fel, amelyek az előző továbbfejlesztett változatai. Ezek lemerítése és kisütése már szükségtelen, sőt, gyakran nem is lehetséges a beépített védelmi funkciók miatt.
  • Az ólom/zselés akkumulátorokat a legtöbb esetben a járművek működtetéséhez használják fel. Ezeket sokan elavult technológiaként kezelik, egyes gépek esetében azonban nélkülözhetetlenek.

Az alábbi táblázatban néhány, a legfontosabbnak számító adatot foglaltuk össze.

Feszültség (V) Teljesítmény (W/kg) Élettartalom (év)
Ni-Cd 1,2 150 50+
Ni-Mh 1,2 250-1000 15+
Li-Polymer 3,7 3000+ 2-3
Li-Ion 3,6 1800 2-3
Ólom-savas 2,1 180 3 (jármű), 20 (telepítve)

Hogy mi jellemző a különböző típusokra? Milyen előnyeik vannak, hogyan kell őket tölteni és mikor használjuk őket? Következő cikkeinkben mindenre fény derül.

Vélemény, hozzászólás?