Minden, amit tudni érdemes Ni-Cd, Ni-Mh akkukról

Az akkumulátorok egyre elterjedtebbek, a különböző fajtáit megannyi eszköz működtetéséhez felhasználhatjuk. Azonban minden esetben rendkívül fontos a megfelelő megoldás kiválasztása – ezt szeretnénk segíteni a különböző típusok részletes ismertetésével. Mai cikkünkben a nikkel bázisú lehetőségről lesz szó.

Ezek az akkumulátorok több hordozható eszköz esetében is felhasználhatóak, de mára sokat vesztettek jelentőségükből. Nézzük most az egyes fajtáit, és néhány fontos információt a töltésről.

Az egyes fajták

A nikkel-kadmium (NiCd) egy viszonylag réginek számító fejlesztés. Ennek előnye, hogy igen hosszú ideig működik, és rendkívül előnyös a töltés-ürítés aránya. Ennek köszönhetően hosszú éveken keresztül töretlen népszerűségnek örvendett, azonban több hátránya is van. Mindegyik közül a legfontosabb negatívum, hogy ezek az akkumulátorok mérgező fémet tartalmaznak, amely rendkívül egészségtelen. A 2006-ban elfogadott Európai Unió Akkumulátor Direktíva egyértelműen megszorította több vegyület, köztük a kadmium használatának lehetőségét. Emiatt ma már kizárólag akkor használható a NiCd akksi, ha a helyettesítése nem megoldható.

A nikkel-metál-hidrid (NiMH) ellenben nem tartalmaz mérgező vegyületet, és több energiát is képes szolgáltatni, mint a másik nikkel alapú akkumulátor. Azonban ezeknek az előnyöknek megvan a hátulütője, ugyanis ez a típus sokkal hamarabb elöregszik. Ennek kifejlesztése szolgált kiindulópontként a lítium típusú akkumulátorok számára, amelyeket részletesen a következő cikkünkben mutatunk be.

Töltési útmutató

A nikkelalapú energiaforrások általában nem használhatóak fel közvetlenül a vásárlást követően. Ugyanis a gyári töltéssel rendelkező akkumulátor nem alkalmas a működtetésre, ezért érdemes megfogadni néhány praktikus tanácsot.

  • A nikkel akkumulátorokat „formázni”, azaz az első alkalommal közel 14-16 órán keresztül tölteni kell. Ezt kikapcsolt állapotban kell elvégezni, még mielőtt használni kezdenénk az akkut.
  • Csak akkor éri el a teljes kapacitását az akksi, ha azt több alkalommal is teljesen lemerítjük majd újra feltöltjük.
  • Ne kapcsoljuk újra össze az áramforrással (utántöltés), hiszen ez komoly károkat okozhat.
  • A túltöltést szintén nem kedvelik ezek az akkumulátorok, tehát ügyeljen rá, hogy csak a szükséges ideig maradjanak a töltőn.

Vélemény, hozzászólás?