Kulcsfontosságú akkus kifejezések I.

Kulcsfontosságú akkus kifejezések I.

Eddigi cikkeinkben már jó néhány témát kielemeztünk, de az alapvető kifejezéseket még nem vettük sorra. Ezért úgy döntöttünk, készítünk egy rövid összefoglalót, melyben az általunk gondolt legfontosabb kifejezéseket gyűjtöttük össze. Cikkünket főként a laikusoknak ajánlunk, de azok számára is tartalmazhat új információt, akik tájékozottabbak ebben a témakörben.

Mértékegységek

Ha akkumulátorokról van szó, elkerülhetetlen a mértékegységek használata, ezért elsőként ezek ismertetésével kezdjük:

Az Amper (Amp, A) egy áramkörben folyó áram erőssége, míg az Amperóra (Ah, Aó) az akku elektromos tárolókapacitásának mértékegysége, az áramerősség (A) és az órában megadott kisütési (áramszolgáltatási) idő szorzata. Vegyünk például egy 5 Ampert 20 órán keresztül szolgáltató akkumulátort. Ha összeszorozzuk a két értéket ( 5 A x 20 óra) akkor megkapjuk, hogy az akkumulátorunk 100 Ah kapacitású.

Gyakran találkozhatunk a Volt és a Watt mértékegységekkel is. A Volt az elektromos feszültség mérésére szolgáló mértékegység. Az elektromos teljesítmény mértékegysége pedig a Watt, ami azt a felhasználható elektromos energiát adja meg, amely akkor keletkezik, ha az elektronok feszültség-kiegyenlítődés következtében áramlanak. Az akkumulátor teljesítménye (W) a feszültség és az áramerősség szorzata (Watt = Amper x Volt).

Érdemes megismerkedni az Ohm fogalmával is. Az Ohm egy elektromos áramkörben mérhető elektromos ellenállás vagy impedancia mértékegysége.

Kulcsfontosságú kifejezések

Nem árt ismerni néhány alapvető fogalmat, hiszen ezek jelentősen megkönnyíthetik vásárláskor a dolgunkat!

Ilyen többek közt az áram és az áramkör fogalma. Az áram az elektromosság áramlásának mértéke egy vezető mentén. Az áram erősségének mértékegysége az amper (A). Az áramkör pedig az az elektronfolyam útja. Zárt áramkörről akkor beszélhetünk, ha az elektronfolyam nem szakad meg, nyitott áramkörről pedig akkor, ha az elektronfolyam hiba miatt vagy szándékos beavatkozás révén megszakad.

Sokszor találkozhatunk a cella, a kapacitás és a kisülés kifejezésekkel is. A cella az akkumulátor alapvető elektrokémiai áramtermelő egysége, mely a pozitív és negatív lemezek szerelvényéből, az elektrolitból, az elválasztókból és a burkolatból áll. A kapacitás a teljesen feltöltött akku azon képessége, hogy bizonyos áramerősség mellett, adott időtartamon keresztül meghatározott mennyiségű elektromosságot szolgáltasson. Kisülés pedig akkor történik, amikor az akkumulátor áramot ad le.

Cikkünk második részében még több hasznos kifejezést mutatunk be, melyek ismeretében könnyebb lesz eligazodni az akkumulátorok világában! 

Amennyiben a Kulcsfontosságú akkus kifejezések II. című cikkünket is szeretné elolvasni itt megteheti!

Vélemény, hozzászólás?