Fűnyíró típusok

Melyik típust válasszuk?

A fűnyírás nem éppen a kedvelt tevékenységek egyike, viszont elengedhetetlen a szép és ápolt kert érdekében. Ahhoz, hogy ne nőjön túl a fű, kénytelenek vagyunk nagyjából heti egy alkalommal füvet nyírni. Azonban ha a megfelelő típusú fűnyírót választjuk, nagyban megkönnyíthetjük munkánkat. Cikkünkben bemutatjuk, milyen szempontok alapján érdemes választani.

Lássuk először is, hogy melyek a benzines, az elektromos és az akkus fűnyírók előnyei és hátrányai:

A benzines fűnyírók:

A benzines fűnyírók nagy előnye, hogy működtetésükhöz nem kell elektromos áram és vezeték, emellett nagy hajtóerővel, és nagy forgatónyomatékkal rendelkeznek, ami a gyors nyírást teszi lehetővé. Hátránya viszont, hogy nagyjából 30 fokos emelkedőig használható, meredekebb szögben kihagyhat a motor. Tehát ha nagy szintkülönbséggel rendelkező telkünk van, nem érdemes benzines fűnyírót választanunk.

Fűnyíró-típusok-1

Az elektromos fűnyírók:

Az elektromos fűnyíróknak viszont nem jelentenek gondot a nagyobb szintkülönbséggel rendelkező területek, vagy nagyobb meredekségű emelkedők. További előnyei közé sorolható, hogy sokkal halkabbak, mint a benzines fűnyírók, nem kell a benzineskannával rohangálni, emellett olaj-és benzinmentes marad a környezet is. Ha valamiért nem rájuk esik a választás annak általában a kábel az oka. Hátránya még, hogy kevésbé olyan erős és dinamikus elektromos motorral rendelkezik, mint a benzines fűnyíró.

Fűnyíró-típusok-2

Az akkumulátoros fűnyírók:

Kisebb kertekbe tökéletes választás az akkus fűnyíró, még az emelkedős területek sem jelentenek problémát számára. Jóval halkabb, mint a benzines fűnyíró és nincs kábel sem, illetve nem kell benzineskannával bajlódni és a zsinór sem akadályozza a munkát. Hátránya, hogy az akku megdrágítja a fűnyírót, főleg ha több akkut is használunk hozzá. Emellett kevésbé olyan erős, mint a benzines fűnyíró.

Akkumulátoros fűnyírók-2

Melyek a legfőbb szempontok, amik alapján érdemes választanunk?

1. A kert nagysága. Az elektromos és az akkumulátoros fűnyírók kisebb területen, körülbelül 250-800 m2-ig használhatóak, míg a benzines fűnyírók akár 1800 m2-ig is.

2. Az ár. A drágább gépek több funkcióval bírnak, erősebb a motorjuk, képesek mulcsozni, állítható a központi magasságuk vagy akár duplán golyóscsapágyazott kerekeik vannak.

3. Garancia. Mielőtt választanánk, érdemes megnézni, hogy a gyártó hány év garanciát biztosít a gépekre. Rendeltetésszerű használat és karbantartás mellett akár hosszú évekig is kitarthatnak.

4. A kert kiépítése. Komolyabb gépet akkor érdemes beszerezni, ha a kertben sok bokor, fa és virág található.

5. Hát- és derékfájás. Sajnos ez a probléma sokakat érint, azonban a gond nem a géppel, hanem a tartással van. Igyekezzünk odafigyelni, hogy fűnyírás közben egyenes legyen a hátunk. Akár érdemes olyan eszközöket is beszerezni, melyek segítenek megtartani a helyes pozíciót.

Amennyiben szívesen kihasználná az akkus fűnyírók előnyeit saját kertjében, nézzen körül webáruházunkban, ahol olcsóbban szerezheti be a legmodernebb fűnyíró gépekhez tartozó akkumulátorokat.

Vélemény, hozzászólás?