Zselés akkumulátor

A köznyelvben zselés akkumulátornak nevezett akkumulátor az ólomakkumulátorok egy speciális fajtáját képviselik. A zselés akkumulátor egy szeleppel szabályozott zárt rendszerű akkumulátor. A biztonsági szelep csak akkor lép életbe, ha túlnyomás uralkodik az akkumulátorban. Gyakorlatilag ólom-savas akkumulátorok, melyek nem igényelnek gondozást és karbantartást, nem igényelnek víz hozzáadást, mint a hagyományos savas akkumulátorok.

Exide-night

Honnan is ered a kifejezés: „zselés” akkumulátor?

Nagyon gyakori, hogy sokan a „zselés” kifejezést használják, amikor egy zárt rendszerű, karbantartásmentes akkumulátorról beszélnek. Az eljárási technológia a következő: a legmodernebb akkumulátorok elektrolitját szövetbe itatva tekerik a lemezekre, így nem folyik ki a savas anyag, és még a törött akku is indításképes lehet. Az eljárás azt hivatott megakadályozni, hogy az elektrolit „lötyögjön” az akkumulátor belsejében, s a légmentes lezárásnak köszönhetően kifolyni sem tud. Ennek köszönhetően a zárt ólom-sav akkumulátorok bármilyen pozícióban beszerelhetők a felhasználás helyén. A zselés akkumulátor belsőleg annyiban hasonlít az AGM akkumulátorokhoz, hogy az elektrolit mindkettőben meg van kötve. Az AGM akkuban az elektrolit továbbra is folyékony kénsav, csak fel van itatva, míg a zselés akkuban szilika-gél segítségével a cellák között az elektrolitot elzselésítik. Ezt hívják a köznyelvben „zselés” szerkezetnek.


Zselés akkumulátorok csoportosítása

Az akkumulátorokat különböző paramétereik mellett a felhasználási terület szerint is megkülönböztethetjük. Zárt ólom- sav akkumulátorok többféle felhasználási területre is készülnek.

  • Standby üzemmód: nincs állandóan használva az akkumulátor pl.: szünetmentes tápegységek

  • Ciklikus üzemmód: folyamatosan kisütik, majd újra töltik az akkumulátort pl. takarítógépek, elektromos kerékpárok és járművek

  • Indító akkumulátorok: gépkocsikhoz

  • Mozgató vagy traction akkumulátorok pl. elektromos targoncák

A felsorolt típusok közötti különbségek belül észlelhetőek, ugyanis eltér az ólom tányérok szerkezete, felvitele, illetve a sav összetétel is.

Mik a zselés akkumulátorok előnyei?

Ezen akkumulátorok párolgása 0% mivel teljesen zárt rendszerűek. Ennek köszönhető, hogy nem tesz bennük kárt, ha felborítjuk, vagy fektetve építjük be őket. További előnyei a normál savas ólom akkumulátorokkal szemben, hogy rendkívül jól tűrik a rázkódást, eltarthatóságuk többszörösen meghaladja a normál savas ólom akkumulátorokét. Mindez köszönhetően annak, hogy nincsenek szabadon álló ólom lemezeik, amelyek így kevésbé szulfátosodnak. A szulfátosodás lerakódásai előbb csökkenő teljesítményt, majd lehullva cellazárlatot okoznak. A zselés akkumulátorok ára többnyire jóval magasabb, mint a hasonló kapacitású hagyományos savas akkumulátoroké, de élettartamuk hosszabb, jobb a tároló képességük, kevésbé szulfátosodnak és több töltési-kisütési ciklusra képesek. Ha 50%-nál nem sütik ki őket jobban, akkor mintegy 400-600 ciklusra (feltöltésre-kisütésre) tehető az élettartamuk. 

Az akkumulátorok általános üzemeltetése és tárolása

  • Kerülni kell a hőforrások közelségét

  • Hidrogén kibocsátás miatt zárt rendszerben biztosítani kell a ventillációt

  • Az akkumulátorok nagy ellenálló ABS műanyagból készültek, tisztítani csak enyhén nedvesített vizes kendővel lehet, de kerülni kell a szerves oldószereket, olajokat és ragasztóanyagokat.

  • Ne préselje, Ne törje össze, Ne szedje szét és Ne égesse el az akkumulátorokat, mivel az elektrolit kénsavat tartalmaz, ami károsíthatja a szemet és a bőrt.

  • Tilos tűzbe dobni az akkumulátorokat

  • Mindig szigetelő kesztyűben kell kezelni az akkumulátorokat az áramütés elkerülése miatt

  • Kerülje a különböző kapacitású, korú és gyártmányú akkumulátorok egyidejű használatát.

Bár energia-súly, illetve energia-méret aránya relatíve alacsony, rendkívül elterjedt a zselés akkumulátorok használata. Felhasználási területük igen széles. Egyaránt használatos szünetmentes tápegységek, biztonsági- és tűzjelző rendszerek, pénztárgépek, különböző gyerekjátékok és akkumulátoros reflektorok energiaellátására.

 

Vélemény, hozzászólás?