Napelemes töltő

Fesztiválozáshoz, kempingezéshez, utazáshoz a legjobb választás a napelemes töltő.
A legtöbb okos telefonnál sajnos ritka jelenség, hogy egyetlen feltöltéssel többet is kibírnak egy napnál, így biztos sokunknál előfordul, hogy a mobilhoz járó töltőnket utaztatjuk magunkkal, már csak a saját lelkiismeretünk megnyugtatása végett is. Azonban sok esetben nincs lehetőség a töltésre, nincs elérhető áramforrás. Ilyenkor jön jól egy napelemes töltő!

napelemes-tolto
Mit kell tudni a napelemes töltőkről?

Ezek a hordozható töltők elférnek egy szivarzsebben, övtáskában vagy az apró női táskákban, ám kis méretük ellenére komoly erő lapul bennük. A töltő napelem cellával van ellátva, aminek a teljesítménye modellenként változó. Az eszköz működésének elve, hogy az elektromágneses sugárzást közvetlenül villamos energiává alakítja át. A napenergiával való töltés automatikusan beindul, ha elég napfényt kap az eszköz. A napszakokat tekintve a legideálisabb a délelőtt 9 és délután 15 óra között történő töltés, ugyanis ilyenkor bizonyul a leghatékonyabbnak.  A napelem kültéren, tiszta égbolt mellett működik a legnagyobb hatásfokkal, ha a napsugárzás merőlegesen éri a felületét. A felhős, borult ég rontja a hatékonyságot.

napelemes-tolto_2

Milyen fajtái vannak a napelemnek?

Alapvetően három fő típust különbözetünk meg, ezek az amorf kristályos napelem, mono- és polikristályos napelemek. A napelemek hatásfoka és előállítási költsége nagyon eltérő egymástól.


Amorf napelem: Ez a legelterjedtebb típus, az előállítási költsége elég alacsony. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt.

Monokristályos napelem: Ez a napelem a ma létező legjobb hatásfokkal bíró napelem. A közvetlen napfényt hasznosítja jobban, a szórt napfényt már kevésbé tudja hasznosítani.

Polikristályos napelem: A többkristályos napelem hatásfoka megközelíti a monokristályos napelemét.

Milyen előnyei vannak a napelemes töltőnek?

Kis mérete miatt bárhova magunkkal vihetjük. Nincs szükség a töltéséhez elektromos hálózatra, kizárólag csak napos időre. Különböző mobileszközöket tölthetünk a segítségével: mobiltelefont, tabletet, mp3 lejátszót. Energiatakarékosság és környezetvédelemi szempontból is előnyt élvez a napelemes töltők használata más töltőkkel szemben. A zöld energia használat és a hatékonyság mellett környezetünket is óvjuk.

Mik lehetnek a napelemes töltők hátrányai?

A töltőkbe beépített akksit napon töltve több órán keresztül kell tölteni, ami sajnos nem mindig valósítható meg (időjárás függvénye), de akkor is gondban lehetünk, ha kis teljesítményű szerkezetről van szó, amit akár 16 vagy több órán át kell tölteni: ennyi napos óra ugyanis nincs egy nap, így legalább 2 napig kell töltenünk, hogy a belső akkumulátor teljesen fel legyen töltve. Ha a beépített akksi kisebb teljesítményű, mint a töltést igénylő eszközünk, akkor azt 100%-ra nem lesz képes feltölteni.

Vélemény, hozzászólás?