Akkus fúró, csavarbehajtó

A barkácsszerszámok esetében már szinte elengedhetetlen a hordozhatóság megléte a helyszíni szerelés érdekében. Ha olyan területen kell elvégezni a fúrást, ahol nem megoldható a hálózatra történő csatlakoztatás, akkor óriási hasznát vehetjük egy akkus fúrónak.

Az akkumulátoros fúrók általános jellemzői

  • változtatható fordulatszám a lágy indítás és az állandó teljes irányíthatóság érdekében

  • T” formájú markolat az egyenletes súlyelosztáshoz

  • szabályozható sebesség, az optimális és precíz munkavégzéshez

  • a legújabb modellek a töltöttségi szintet is jelzik – ez segít elkerülni a munka közbeni hirtelen lemerült akkumulátor okozta kellemetlenségeket

  • típustól függően az akkumulátorok feltöltési ideje 1-3-5 órát vehetnek igénybe

  • a régebbi típusok NiCd (nikkel-kandium) akkumulátorral lettek ellátva, aminek következtében a kapacitásukkal együtt a súlyuk is növekszik

  • a Li-Ion akkumulátoros fúrók könnyebbek, rövidebb a töltési idejük

  • sok esetben kapunk a vásárlásunkhoz hordozó táskát is, illetve különböző cserélhető fejeket

metabo

Az akkus fúrók előnye

Sokkal kényelmesebb a használata, hiszen nem kell a vezeték igazításával foglalkozni a munkavégzés során. Praktikus, mivel kellőképpen feltöltött állapotban azonnal készen áll a használatra, magunkkal vihetjük bárhova. Az akkus fúrók csavarbehajtó funkcióval is rendelkeznek, ami lapra szerelt bútorok esetében nagy segítség és idő spórolás is. Ha csavarozáshoz használjuk, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy a gép a megfelelő funkcióban legyen. Tehát ha csavarbehajtásra szeretnénk használni, akkor a csavarozó funkcióba a megfelelő sebességi fokozatban, és a tokmány mögötti nyomaték szabályzót a megfelelő tartományba állítsuk. Fontos azonban hangsúlyoznunk, hogy ezek a modern kéziszerszámok nem bírnak ki egy egész napos, folyamatos munkát, csak ha bizonyos időközönként rátöltünk az akkumulátorra.

skil

Hátránya lehet

A hálózatra csatlakoztatott barkácsszerszámok áramellátása folyamatosan biztosított, csak egy áramszünet jelenthet problémát. Ezzel szemben az akkus barkácsszerszámok esetében előfordulhat, hogy meg kell szakítanunk a munkát, mert lemerült az akkumulátor. Ezért huzamosabb ideig tartó fúráshoz, csavarozáshoz nem biztos, hogy jó választás.

Azonban megoldás lehet erre a problémára egy tartalék akkumulátor beszerzése, aminek a segítségével zavartalanul folytathatjuk tovább a munkát, hiszen az akku kicserélése csak néhány mozdulatot vesz igénybe, ezalatt az eredetit fel is helyezhetjük a töltőre.

Kínálatunkban számos márka fúró- és csavarbehajtóhoz válogathat a gyári és utángyártott akkumulátorok között.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Elsősorban el kell döntenünk, hogy milyen célra szeretnénk beszerezni: otthoni használatra vagy ipari felhasználásra keresünk gépet. Ennek függvényében az alábbi dolgokat kell szem előtt tartanunk:

  • az akkumulátor fajtája

  • a gép nyomatéka

  • a gép súlya

Az akkumulátoros fúró-csavarbehajtók 4,8V-os 10,8V-os, 12V-os, valamint, 14,4V-os 18V, és 24-36V-os akkumulátor feszültséggel készülnek. Az akkumulátor fajtái lehetnek NiCd, Ni-MH vagy Li-Ion. A NiCd akkumulátoros fúrók rendelkeznek a memóriaeffektussal, azaz ha azelőtt töltjük, mielőtt teljesen lemerült volna, akkor a következő töltésnél az utolsó feltöltés kezdeti szintjét tekinti lemerült állapotnak, vagyis hamarabb veszti el kapacitását. Ha lehetőségünk van rá, akkor a legújabb technológiával készült Li-Ion akkumulátoros fúrót válasszunk, ugyanis több energiát tudnak háromszor annyi ideig tárolni veszteség nélkül. Vásárlásnál érdemes odafigyelni az akkumulátorok kapacitására is, mivel minél magasabb ez az érték annál hosszabb ideig tudunk egy töltéssel dolgozni. A szerszám súlya sem elhanyagolható tényező: a nehéz szerszám segít a nagyobb teljesítmény eléréséhez, azonban ezeket nehezebb mozgatni, kiegyensúlyozni és szállítani.

Tippünk: Profi, ipari felhasználás esetében legalább két akkumulátoros fúró-csavarbehajtót válasszunk.

Mint minden akkumulátorral működő használati eszköznek, úgy az akkus fúrónak is az akkumulátor a lelke. Annak érdekében, hogy hosszú távon működőképes legyen, tároljuk mindig szobahőmérsékleten. Használat után soha ne tegyük fel melegen, felhevülve töltőre, valamint ne hagyjuk sokáig a készüléket használatlanul.

Vélemény, hozzászólás?