Javasolt akkumulátor használat hidegben

A tartósan hideg idő nem csak az emberi szervezetet viseli meg, de minden elektromos- és műszaki berendezésre is amortizáló hatással van. Akár már 10 fokos hőmérséklet ingadozás is a felére csökkentheti bármilyen eszköz üzemidejét.

Laptopok, notebookok, mobiltelefonok és a hideg

A hőingadozás, mint fizikai jelenség megfigyelhető az elektronikai eszközök esetében is. Amikor reggel, az otthoni szobahőmérsékletből, ami optimális esetben 22-24 fok, a laptopunk vagy a mobilunk kikerül a -12 fokba jelentős károsodás érheti. Ugyanis a bennük lévő, még a hajszálnál is vékonyabb áramkörök a hideg hatására összehúzódnak, és a felületükön repedések jelenhetnek meg. Ezek után, beérve egy melegebb helyiségbe az összehúzódott alkatrészek ismét kitágulnak. Minél kisebb ez a hőingadozás, annál kisebb kár éri az eszközt.

Javasolt akkumulátor használat hidegben 1.kép

A fűtött szobában a párás levegő az eszközökön lévő réseken keresztül bejut a készülékek belsejébe, és ott lecsapódik a hideg áramkörökön. A pára vízzé alakul át, ami pedig zárlatot okozhat az eszközben.

A fokozatosság elvét követve várja meg, amíg az eszköz felmelegszik szobahőmérsékletre, csak ezután kapcsolja be. Ne tegye radiátor vagy hősugárzó közelébe, mert túl nagy lesz a hőingadozás. Amíg fokozatosan felmelegednek, a lecsapódó párának is lesz ideje felszáradni, így nem fog problémát okozni.

Hideg hatására az akkumulátorok is gyorsabban merülnek, így például a notebookot is a kifejezetten erre készült táskákban érdemes hordozni, hogy védve legyen a zord időjárástól. Ugyanígy a mobiltelefonok akkumulátorának élettartamára ügyelve, amíg a mínuszokban elér A-ból B-be, addig lehetőség szerint tartsa a belső zsebében vagy kapcsolja ki az eszközt. Vigyen magával power bankot, hogy rá tudjon tölteni a lemerült akkumulátorra.

A mínuszok a fényképezőgép akkumulátorokat sem kímélik

Szélsőséges időjárás hatására az akkumulátorok nem képesek leadni az üzemeltetéshez szükséges optimális teljesítményt, gyorsabban merülnek vagy akár tönkre is mehetnek. Ha hidegben fotózunk, frissen feltöltött akkumulátort használjunk, valamint mindig legyen nálunk tartalék akkumulátor, amit tartsunk a belső zsebben, hogy minél több réteg ruha védje a zord időjárástól. Amennyiben akkumulátor csere szükséges, helyezzük be a tartalék aksit és a régit tegyük a belső zsebbe, hogy melegedjen, ezzel újra életet lehelhetünk még belé.

Javasolt akkumulátor használat hidegben 2.kép

Visszatérve egy fűtött helyiségbe ne használjuk a gépet még legalább fél óráig. Ilyenkor a gép alacsony hőmérséklete miatt és a benti meleg levegő hatására páralecsapódás keletkezik, ami az elektronikus alkatrészeknél működési zavart, rövidzárlatot okozhat.