Akkumulátor újdonságok 2016

2016 text design on creative business success strategy. Concept modern template layoutю 2016 text surrounded by doodle icons

Lassan közeledünk az év vége felé, ideje összeszedni, milyen lényeges újdonságokat hozott a 2016-os év.

Önfeltöltő akkumulátorok

A Massachusetts Institute of Technologynál, amely a világ egyik legismertebb innováció-centrikus szemléletmódú egyeteme, azon dolgoznak, hogy az önfelhúzós karórák mintájára olyan akkumulátort állítsanak elő, ami saját magát képes feltölteni.

Mit szólna, ha elegendő lenne csupán egy kis séta ahhoz, hogy feltöltse okostelefonja akkumulátorát? Elsőre talán hihetetlennek tűnik, azonban megvalósítható, ha sikerül az akkumulátorok kialakítását úgy módosítani, hogy abban a töltések apró mozgás hatására is a reciklikációnkak megfelelően mozduljanak el. Mindez úgy kivitelezhető, hogy az energiatelep egyik fő elemét „kivezetik” az akkumulátorból, és azt az okostelefont használó karjához (vagy a lábához) csatolják – és a végtagmozgásból nyert energia biztosítaná a folyamatos feltöltést.

A „kivezetett” alkatrészről egyelőre csupán annyit tudunk, hogy két vékony lítium lemezt helyeznek el benne, közéjük pedig egy elektrolittal átitatott porózus polimerréteget. A mozgással meghajlított lemezek érintkezése a polimerrel lítium-ion-áramlást eredményez, illetve a két lemez között létrehozná a töltéshez szükséges áramot is. Bár a kísérletek eddig sikeresnek bizonyultak, az önfeltöltő akkumulátorok sorozatgyártásáig még hosszú az út.

Akkumulátor, mely soha nem veszít kapacitásából

A Kaliforniai egyetem kutatója, Mya Le Thai, olyan akkumulátort talált fel, amit bár tölteni kell, de gyakorlatilag soha nem veszít kapacitásából. Ez a megoldás azt az igen aktuális problémát oldja meg, hogy mind az okostelefonok, mind a laptopok egyetlen feltöltéssel viszonylag kevés ideig bírják. Ha viszont többször töltjük őket, néhány hónap használat után érezhetően gyengülnek. Az új, nanoszálakon alapuló technológiának köszönhetően azonban egy életen át kitarthatnak.

A kifejlesztett akkumulátort a tudós úgy hozta létre, hogy az arany nanoszálas struktúrát mangán-dioxiddal borította be, majd ezt az egész formációt egy plexiüveghez hasonló, nagyon vékony gélréteggel fedte be. Az eredmény: több százezerszer feltöltés és lemerítés, de a kapacitás még mindig nem csökkent! Hogy mikor hozható kereskedelmi forgalomba az újfajta akku, az egyelőre rejtély, de mi már nagyon várjuk!

Megérkeztek az 54 Voltos akkumulátorok!

A DeWalt 2016-ban egy új akku technológiával lépett piacra: előállította az 54V-os kéziszerszámok sorozatát, mely eddig sosem látott üzemidőt és teljesítményt nyújt. Segítségével a szakemberek nagy terhelést igénylő munkákat végezhetnek hálózati áram igénybevétele nélkül. A DEWALT XR FLEXVOLT jelenleg az egyetlen olyan akkumulátor a piacon, mely 54V-ról átkapcsol 18V-ra, így a már meglévő 18 V-os gépeken 18 V-os akkuként használható, 6 Ah kapacitással. Ugyanez az akku az új gépeken már 54 V feszültséget szolgáltat. Az intelligens akkumulátor azonnal felismeri a gép jellemzőit és automatikusan a megfelelő feszültség osztályhoz igazodik. A DeWalt további fejlesztésekre törekszik, kínálatában jövőre várhatóan a 9 Ah-s akkumulátorok is megjelennek.

Akkumulátor újdonságok 2016-2.kép

Vélemény, hozzászólás?