A laptop akkumulátor helyes használata

Legújabb írásunkban arról olvashat, hogy mire kell odafigyelnie annak érdekében, hogy laptopjának akkumulátora sokáig bírja a mindennapos használatot és ne kelljen idő előtt lecserélnie.

A laptop akkumulátorokról

A legtöbb esetben Li-polymer vagy Li-ion akkumulátorokkal ellátott gépekkel találkozhatunk az üzletekben, melyekben egymással összekapcsolt cellák biztosítják a hibátlan működést. A Li-ion akkumulátorok akár 500-szor is újratölthetőek anélkül, hogy a teljesítménye jelentős csökkenést mutatna.

A Lithium-polymer típus ezzel szemben könnyebb, belsejében több cella helyezhető el, ami a kapacitását fejleszti.

Mitől függ az akkumulátor üzemideje?

Ez egy igen összetett kérdés, ugyanis több tényezőt is figyelembe kell venni hozzá.

Laptop vásárláskor érdemes odafigyelni arra, hogy minél több minél több cella legyen a laptop akkumulátorában és természetesen minél jobb minőségű cellák. Ezek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy gépe minél tovább bírja egy feltöltéssel.

Emellett az akkumulátor üzemideje függ attól, hogy mekkora a laptop képernyője, milyen mértékűre van beállítva a kijelző fényereje, ami egyébként rengeteg energiát fogyaszt. A futó játékok során a videókártya igénybevétele is folyamatosan gyengíti az aksit. Ha nincs szükség a vezeték nélküli hálózat használatára, akkor kapcsolja ki a Wifi-kártyát, ugyanis ez is meríti az akkumulátort. Illetve amennyiben nem használjuk a külső eszközöket, min pl. egér, merevlemez, akkor távolítsuk el őket. De még a megfelelő hőmérsékleten való tárolás is hozzájárul az akkumulátor üzemidejéhez.

A laptop akkumulátor helyes használata 1.kép

Megfelelő tárolás és hőmérséklet

Evidensnek hangzik, olyan helyen érdemes hagyni, ahonnan nem eshet le, nem ütődhet meg, és nem rúghat bele, és léphet rá senki. Óvni kell a magas hőmérséklettől, így semmiképp se tegyük az ablakba vagy olyan helyre, ahol napsugárzás vagy magas hőfok érheti. A legmegfelelőbb hely az aksi tárolására egy hűvös kamra vagy pince.

Tippek az akkumulátor élettartamának megóvására

Ne hagyjuk soha teljesen lemerülni az akkumulátort, mert ez rohamosan gyengíti a teljesítményét. Ha a töltöttségi szint eléri a 25%-ot, helyezzük a gépet a töltőre. Ha huzamosabb ideig használja a laptopot és van rá lehetősége, akkor vegye ki az aksit és használja a laptopot a hálózatra csatlakoztatva, ezzel is kímélve az akkumulátort.

A laptop akkumulátor helyes használata 2.kép

Az akkumulátorok ideális tárolási hőmérséklete 10 és 35 fok között mozog, ennek megfelelő helyen tárolja mindig az akkumulátort.

Időnként nem árt kondicionálni az akkumulátort, azaz fokozatosan fel kell tölteni és lemeríteni kétszer-háromszor. A folyamat során az aksiban szunnyadó nyugalomban lévő ionokat kerülnek mozgásba.