Akkumulátor tárolás: állásban is lemerül

Legújabb cikkünkben az akkumulátorok megfelelő tárolásáról olvashat. Utánajárunk az egyik nagy akkulegendának, hogy mitől merül le álltában is az akkumulátor és mit lehet tenni annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

Megfelelő bánásmód

A nikkel-alapú technológiára jellemző a memóriaeffektus, és e típusok formázása, azaz hosszú, legalább 12 órás töltése. A mai notebookokban, telefonokban és egyéb modern hordozható berendezésekben használt akkumulátorokra viszont már nem jellemző ez a viselkedés.

Az utóbbi tíz évben gyártott készülékek nagyobb hányadában ugyanis lítium-ion akkumulátorok teljesítenek szolgálatot. Ezek a telepek nem igényelnek gondozást és például nem emlékeznek a korábbi töltési állapotra, nincs szükség formázásra sem. Azonban mint mindent, ezt a strapabíró technológiát is el lehet rontani, ha rosszul bánunk vele.

Ideális felhasználásnak azt tekintjük, ha az akkumulátort sosem hagyjuk 25% alá merülni. Kerülni kell a teljes, a gép vészleállásával végződő lemerülést, mert ez károsítja a telepeket, ezzel csökkenti az élettartamot.

Akkumulátor tárolás - állásban is lemerül 1.kép

Ki kell-e venni az akkumulátort a laptopokból, ha hálózatról használjuk?

Állandó problémát jelent az új notebook tulajdonosoknál, hogy ki kell-e venni a készülékből az akkumulátort, ha töltőről használják a gépet. A válasz főként nem, legfeljebb csak egy kicsit, néha. Ugyanis a lemerült telepek feltöltése után az elektronika átkapcsol, és onnantól már csak a számítógépet táplálja. Tehát az akkumulátort innentől nem fenyegeti az a veszély, hogy túl sok áramot kapna.

Hogyan tároljuk az akkumulátort?

Nem csak a használatban lévő, de a használaton kívüli lítium-alapú akkumulátoroknak sem tesz jót a meleg. Az eltárolni kívánt készülékek energiaforrását hűtőben, hűvös helyiségben (kamrában, pincében) célszerű elhelyezni, körülbelül 40%-os töltöttségen hagyva és nedvesség elől elzárva. Ez a tárolási mód jelentősen javítja a több hónapra elzárt készülékek telepeinek élettartamát. Azonban a hűtést sem szabad túlzásba vinni, a fagyasztás már árt az akkunak.

A nikkel-alapú akkumulátorok igényei is megegyeznek a fentebb említett típuséval. Óvni kell a napsütéstől, illetve hűvös helyet kell biztosítani. Fél évet meghaladó tárolás után a nikkel-alapú elemeket kondicionálni kell, azaz fokozatosan fel kell tölteni és lemeríteni kétszer-háromszor.

Akkumulátor tárolás - állásban is lemerül

Hosszabb és nem megfelelő tárolás következménye

Néhány hónap fiókban állás után a NiMH akksikból elszivárog a töltés, szinte teljesen lemerülnek. Ennek elkerülésére szolgál a kondicionálás. Például az autók akkumulátoraira jellemző, hogy ha teljesen lemerülnek, akkor veszítenek a kapacitásukból. Aki keveset jár az autóval, annak keveset tölt a generátora, illetve állásban is merül az akku. Ilyen esetben a merülés és a töltés nincs egyensúlyban. Állás közben a nem használt autó is fogyaszt: készenlétben van a riasztó, az immobiliser, villog benne egy LED, a rádió őrzi a memóriáját.

Az akkumulátorok általában a töltöttségük 80%-át elveszítik 3 hónapon belül. Ez természetesen függ a környezet hőmérsékletétől. Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban merül le az akku.

Ha szeretnénk, hogy az eltárolt akkumulátor később megfelelően működjön, akkor időnként ellenőrizni kell a töltöttségi szintet és fel kell tölteni. Nem szabad hagyni a teljes lemerülést, mert az jelentősen károsítja. Illetve a fentiek szerint biztosítsuk a megfelelő tároláshoz szükséges feltételeket.