Minden idők legerősebb mobilakkuja

Számos okostelefon használó bosszankodik azon, hogy a készülék akkumulátora nem bírja sokáig egy feltöltéssel, akár naponta többszöri töltésre kényszerülnek. A Huawei grafén segítségével megalkotott lítium-ionos akkumulátora jelentős újítást hoz az akkumulátorok világában, ugyanis az új technológiával kialakított akkumulátor kétszer olyan hosszú élettartammal bír, mint a hagyományos lítium-ionos energiaforrások.

Jelentős áttörés az akkumulátorok terén

A grafén segítségével fejlesztett lítium-ionos akkumulátorok terén elért áttörés három technológiának köszönhető. Első körben egy speciális adalékanyagnak, ami az elektrolitok magas hőmérsékleten történő bomlásának megakadályozását szolgálja. Másrészt katódként módosított nagy kristályú NMC anyagok felhasználásával növelik a katódpor hő stabilitását. Ezek mellett pedig a grafén a li-ionos akkumulátor hatékonyabb hűlését teszi lehetővé. Az új megoldás 60°C-os környezetben is tökéletesen működik, amely 10°C-kal haladja meg az akkumulátorok jelenlegi tűréshatárát.

Ezen a hőmérsékleten 2000 feltöltést követően a grafénnal továbbfejlesztett li-ionos akkumulátorok kapacitásának legalább 70%-a megmarad. Ugyan csak kiemelkedő tulajdonsága, hogy 200 napon keresztül 60°C-os környezetben tárolva kapacitásának kevesebb, mint 13%-a vész el.

Minden idők legerősebb mobilakkuja 1.kép

Pontosan mire is képes az új grafén akkumulátor?

Az új áramtároló kivételes képességekkel bír: gyorstöltő technológiájának köszönhetően, egy 3000mAh-s akkumulátort mindössze 5 perc alatt 48%-ra képes feltölteni. A töltést 3500 alkalommal elviseli anélkül, hogy csökkenne a kapacitása. Több energiát, hosszabb ideig tud tárolni.

A mindössze 1 atom vastagságú grafit film, azaz grafén tehát kiválóan alkalmas arra, hogy az akkumulátorok hatékonyságát megnövelje. A belőle készült akksi rendkívül vékony, így jóval karcsúbb eszközök fejlesztését teszi majd lehetővé.