Riasztó akkumulátor

Az elővigyázatos ingatlan tulajdonosok gyakran szerelnek fel riasztó készüléket, azonban ezzel az egyszeri ráfordítással még nem oldódik meg a védekezés hosszú évtizedekre. Mint minden elektronikus berendezés esetében, úgy a riasztókban is fellelhető olyan alkatrész, amely idővel elhasználódhat, vagy nagyobb odafigyelést igényel.

A riasztó akkumulátor feladata

Általában az épületriasztó berendezés az ingatlanban biztosított áramforráson üzemel. De mindig számolni kell olyan nem várt eseményekkel, mint például az áramkimaradás vagy akár egy hosszabb áramszünet. A védelmi rendszernek folyamatos áramellátásra van szüksége, a megbízható üzemeléséhez tehát nem elegendő a 220V tápellátás. Ilyenkor kerül előtérbe a riasztó akkumulátor feladata.

Riasztó akkumulátor 1.kép

A MABISZ minősítéssel rendelkező riasztókészülékek esetében, a fentebb említett eshetőségekre már a gyártás során kialakításra kerül a riasztó akkumulátor helye.

Áramszünet esetén a megfelelő töltöttségi szinttel rendelkező riasztó akkumulátor akár több órán át képes szünetmentesen üzemeltetni a behatolásjelzőt. Ennek segítségével az ingatlan folyamatosan biztosítva van, áramszünet, vagy a szolgáltatói karbantartás esetén továbbra is működőképes marad a rendszer.

A riasztó központ nagyságától és a csatlakoztatott érzékelők darabszámától függően választhatunk kisebb, vagy nagyobb teljesítménnyel bíró akkumulátort. Amennyiben a riasztórendszer pár érzékelős, úgy nincs szükség magas teljesítményű akkumulátor beépítésére. A nagyobb teljesítmény nem emeli a rendszer élettartamát. A 10 vagy attól több érzékelővel kiépített rendszernél a kisebb teljesítmény kevés lesz. Mivel a kisebb teljesítményű hosszabb áramszünet esetén nem biztosítja, hogy a rendszer az ajánlatos feszültséget kapja.

Teljesítmény tekintetében a behatolásjelző központoknál a 2,2 Ah-tól egészen 7Ah-ig kapható akkumulátor.

Riasztó akkumulátor 2.kép

Riasztó akkumulátor működését befolyásoló tényezők

Normál üzemelés mellett a riasztó akkumulátorok átlag élettartama 2-3 év közé tehető. Működését különböző tényezők is befolyásolják. Ilyen pl. az esetenként előforduló áramkimaradások sűrűsége és időtartama. Másik befolyásoló tényező az időjárás és az ingatlan szigetelése. Hosszasabb téli időszakokban megeshet, hogy előbb lemerül. Ezért a hideg hónapok előtt érdemes nagyobb figyelmet fordítani rá. Így a váratlan szirénázás és meghibásodás is elkerülhető.