iPhone 6 akkumulátor problémák

A 2016 év végétől egyre több iPhone 6 készülékkel fordult elő, hogy télen a nagy hidegben az akkumulátor töltöttsége rohamosan csökkenni kezdett, visszaesett akár a harmadára vagy teljesen lemerült. Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a hideg hogyan hat az akkumulátorra, így ez egy valóban létező jelenség, azonban egyre több iPhone tulajdonos panaszkodik a problémára.

Hogyan hat a hideg az akkumulátorokra?

Nagy hidegben a lítium-ion akkumulátorok kémiája megváltozik, nehezebben adnak le energiát, illetve akár már 10 fokos hőmérséklet ingadozás is a felére csökkentheti bármilyen eszköz üzemidejét.

Az Apple valamikor az iOS 10.1.1-es vagy 10.2-es verziójában bekapcsolt védőfunkciója miatt túlzott terhelés esetén a szoftver leállítja a készüléket, annak érdekében, hogy az akkumulátor nehogy megsérüljön.

A túlzott terhelés és az új védelmi funkció együttesen is okozhatja az iPhone 6 akkumulátor problémákat a szélsőséges hidegben.

iPhone 6 akkumulátor problémák 1.kép

Mi is az a védelmi funkció?

A túlzott meleg vagy éppen a mínuszok is visszafordíthatatlan kémiai reakciókat indítanak el a mobilkészülékben, amely a mobil felgyulladásához vagy felrobbanásához vezethet. Vegyük például a Galaxy Note 7 készüléket, amely szintén az akkumulátor fizikai sérülése miatt vált veszélyes termékké, melyről korábbi bejegyzésünkben be is számoltunk.

Jelen esetben viszont a hiba fokozott előfordulása az iPhone 6-ban nagyrészt az Apple felelőssége lehet.

Azt pontosan nem lehet tudni, hogy az eladott több százmillió iPhone 6 hány százalékát érinti a hiba, és hogy mi lesz az Apple következő lépése az üggyel kapcsolatban. Az is elképzelhető olyan, hogy egy újabb iOS-frissítéssel helyreáll a rendszer, és nem fagynak majd le a szóban forgó modellek.

Lesz e visszahívás?

Az iPhone 6 készülékek visszahívására csekély esély van, ugyanis mint szinte bármely készülék használati feltételeinél, úgy az Apple is azt írja, hogy az előírt üzemi hőmérséklet 0 Celsius-fok fölött van. Erre hivatkozva lelkiismeret furdalás nélkül kijelenthetik, hogy 0 Celsius fok alatt már nem is kéne működnie a készüléknek.

iPhone 6 akkumulátor problémák 2.kép

Köztudott, hogy az iPhone készülékek gyárilag jóval kisebb kapacitású akkumulátorral rendelkeznek, mint bármelyik androidos okos telefon. Az ebből adódó problémákkal pedig számolni kell, ha iPhone modell vásárlása mellett döntenek.