Akkumulátor tárolása és karbantartása

Legújabb írásunkban arról olvashat, hogy mikre kell odafigyelni az akkumulátor tárolás, illetve gondozás során. Ha megfogadja tanácsainkat, akkor biztos lehet afelől, hogy akkumulátora élettartamát jelentősen növelni tudja és nem lesz szükség idő előtti cserére sem.

A hagyományos akkumulátorok szerepét mára már egyre inkább átvették a gondozásmentes akkumulátorok. A hatvanas években kifejlesztett nikkel-kadmium akkumulátorokat, majd az utánuk megjelenő nikkel metál-hidrid akkumulátorokat egyre több területen váltják fel a lítium alapú áramforrások. A technológia fejlődésével és a korszerűbb anyagok felhasználásával élettartamuk jelentősen megnövekedett, illetve normál üzemi körülmények mellett elektrolit pótlására sincs szükség.

Helyes akkumulátor tárolás

Az akkumulátort hosszabb időre 40%-os töltöttséggel száraz és hűvös helyen kell tárolni. Az akkut érdemes teljesen elzárni a párától vagy nedvességtől, legmegfelelőbb hely erre egy pincehelyiség vagy kamra. Az állás során is érdemes 1-2 havonta feltölteni. A meleget kevésbé tolerálják, ezért semmiképpen ne tegye olyan helyre, ahol napsugárzás vagy ingadozó hőhatás érheti.

Az akkumulátoroknál gyakori jelenség, hogy idővel veszítenek a töltöttségükből, például mikor a notebook ki van kapcsolva, és nincs csatlakoztatva a hálózati áramforráshoz. Egyes modellek gyorsabban veszíthetnek töltésükből, mint más típusok. Ez természetesen függ a környezet hőmérsékletétől is. Minél magasabb a hőmérséklet, annál gyorsabban merül le az akku. Egy hibás akkumulátor pedig természetesen még gyorsabban merül le, mint egy jól működő energiaforrás.

Akkumulátor töltés megfelelően

A gyakori töltés károsíthatja a cellákat és az áramköröket is. Egy átlagos akku élettartama 300 teljes töltési ciklus. Az utóbbi tíz évben elterjedő lítium-ionos akkumulátorok nem igényelnek gondozást és nem emlékeznek a korábbi töltési állapotra. Azonban ne hagyja 25% alá merülni. Kerülni kell a teljes lemerülést, mert ez károsítja a telepeket, ezzel csökken az élettartam is. A túltöltés viszont nem okoz károsodást, ugyanis ha az akku eléri a 100%-os töltöttséget, akkor áramkört vált, és a töltő onnantól kezdve kizárólag a laptop működésének megfelelő áramot biztosítja. Tehát a töltés befejezése után is a laptopban hagyható az akkumulátor.

Akkumulátor tárolása és karbantartása

Tippek a lítium-ion akkumulátor élettartamának növelésére

Laptopok esetében érdemes beállítani az operációs rendszeredben, hogy a 3-5%-os töltöttségi szint elérésekor hibernáljon vagy kapcsoljon ki a gép, így elkerülhető a teljes lemerülés. A gyakori formázás jót tesz az akkumulátornak és a töltöttségi szintet jelző mutató is pontosabb lesz. Előfordulhat, hogy az akkumulátor gyorsabban merül, mint azt a program jelzi, ezért időnként kalibrálni kell az akkumulátor mikroprocesszorát.

A használt akkumulátort csak akkor érdemes lecserélni, ha már a fent foglaltak ellenére sem működik megfelelően és teljesen megadta magát. Fontos megjegyezni, hogy a kihasználatlanság miatt is tovább romolhat a korábban használt darab. Csereakku beszerzését követően a nem használt darabot mindenképp ajánlott a fentiek szerint tárolni.