Ni-Cd, Ni-MH és a Li-ion akkumulátorok közötti különbségek

Az akkumulátorral működtethető szerszámgépek esetében gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen típusú akku lehet a legmegfelelőbb energiaforrás. Ebben segítségre lehet, ha tudja, hogy a gépet milyen gyakran és mennyi ideig kívánja használni. A megfelelő akkumulátor típus kiválasztása előtt érdemes utána járni az egyes akkumulátorfajták előnyeinek és hátrányainak.

Ni-Cd akkumulátorok

Elnevezését az alkalmazott anód és katód anyagáról kapta. A legrégebbi típus, így a mai napig a NiCd akkumulátorral működtethető hagyományos szerszámgépek a legelterjedtebbek. Nagyobb súlyuk és méretük mellett kisebb az energiasűrűségük a korszerűbb nikkel-metálhidrid (NiMH), illetve a Lithium-ion (Li-ion) akkumulátoroknál. Ez a típus tölthető a legtöbbször és a legnagyobb csúcsteljesítményt is ezek adják le. Viszonylag könnyen, gyorsan tölthetők.

Akkumulátor típusok közötti különbségek 1.kép

Hátránya a kristályképződés. Nehezen viseli, ha huzamosabb ideig nem használják. A benne található aktív részecskék hajlamosak nagyobb kristályokba rendeződni, amely kapacitáscsökkenéshez vezet. A maximálisan feltöltött akkumulátor több hónapos állás során teljesen lemerült állapotba kerül. Ezt kivédeni a havi egyszeri teljes lemerítéssel lehet. Első feltöltéskor formázás szükséges; kb. 18 óra töltés után ki kell sütni, azaz teljesen le kell meríteni. Ennek köszönhetően érhető el a legnagyobb kapacitás. A memória hatás miatt tölteni csak teljesen lemerült állapotban érdemes, ellenkező esetben az akku veszít teljesítményéből. Ennek a típusnak a legolcsóbb az előállítási költsége.

Ni-MH akkumulátorok

A Ni-MH akkumulátorokban a pozitív oldalon nikkel található, a negatív oldalon pedig egy speciális hidrogénmegkötő fémötvözet. Kapacitása 10 – 40%-kal nagyobb, mint a Ni-Cd akkumulátoroké, maximális teljesítményüket megtartják a teljes lemerítésig. Kevésbé hajlamosak a kristályképződésre, viszont lassabban tölthetőek, és rövidebb élettartammal is rendelkeznek. Kevésbé jellemző rá a memória effektus, de a megfelelő kezelés elengedhetetlen a legjobb használati idő eléréséhez. Viszonylag alacsony az előállítási költsége, így az ára is kedvezőbb.

Akkumulátor típusok közötti különbségek 2.kép

Li-Ion akkumulátorok

Az egyik legújabb típus. Nevét a töltés tárolásáról gondoskodó lítium-ionokról kapta Jóval kisebb és könnyebb, azonban így is több energiát biztosít az előző kettő akkumulátor típusnál. A nagyobb kapacitás és cellafeszültség következtében az energiasűrűsége mintegy háromszorosa a Ni-Cd-nak, és másfélszerese a Ni-MH-nek. A Li-ion akkumulátorok esetében nincs memória hatás, így bármikor rátölthető és lényegesen többször újratölthető. A kevesebb cella miatt kisebb a cellák egyenetlen elöregedése, így a huzamosabb ideig tartó állás során sem károsodik vagy csökken a kapacitása.

Mobil telefonok, könnyű és kisebb média hordozók, laptopok körében elterjedt típus. Ennek a legmagasabb a fejlesztési költsége, így az ára is számottevően magasabb a többi típusnál.

Akkumulátor típusok közötti különbségek 3.kép

Az adott akkumulátorok kapacitás értéke minél magasabb, annál hosszabb ideig lehet az akkumulátor által működtetett eszközzel dolgozni. Tegyük fel egy 4 Ah-ás akkus fúrócsavarozó teljesen feltöltött akkumulátorral pl. 100 db csavar behajtására képes, amíg egy 2 Ah-ás akkuval csak fele annyira. Azzal azonban számolni kell, hogy az akkumulátor kapacitásával nő a gép súlya is, ami intenzív használat során megterhelő lehet.