Tesla új cella típus

A 2017-es év elején a Tesla partnerével, a Panasonic-kal hivatalosan is megkezdte az új akkumulátorcelláinak tömeggyártását, így a népszerű 18650-es után megérkeztek a 2170-es cellák.

Az akkumulátor cellákról általánosságban

Az akkumulátorok elsődleges jelzőszáma a méretkód. Az első két karakter a cella átmérőjét adja meg, az utána lévő karakterek pedig a cella hosszát jelzik. A leggyakrabban használtak a 18350 és a 18650.

A mérettel egyúttal a kapacitás is nő, azaz minél nagyobb az akksi, annál nagyobb a mAh számértéke, annál több töltést képes tárolni. Valamint a nagyobb méret következménye a nagyobb áramleadás.

Tesla új cella típus 1.kép

18650-es akkucellák és az új 2170-es cella közötti különbségek

A korábbi 18 milliméter átmérőjű és 65 milliméter hosszú 18650-es akkucellák méretét közel 10%-kal megnövelték, ennek az eredménye az új 2170 nevet viselő akkumulátorcella (21 mm átmérőjű és 70 mm hosszú hengeres Li-ion cella). A 2170-es jelzésű akkucellának már nagyobb a térfogata, valamint nőtt az energiatároló kapacitása is. Az újítás igen pozitív hatást gyakorol a gyártási költségre, ugyanis mindez 25%-os csökkenést hozhat. Az új formátum a méretnövekedés mellett 3000 mAh helyett nagyjából 6000 mAh tárolókapacitást biztosít, mely az akkumulátor energiasűrűségét javítja.

Tesla új cella típus 2.kép

A Tesla vezér Elon Musk elmondása szerint jelenleg az általuk előállított akkucellák energiasűrűsége a legnagyobb a világon, míg az 1 kWh-ra vetített akkumulátorkapacitás gyártási költsége a legalacsonyabb.

Hogyan kerülheted el a hamis akkucellákat?

Bár a kínai gazdaság által előállított termékek minősége folyamatos fejlődést mutat, azért még javában virágzik az utánzatok kategóriája, amelyeket egyre nehezebb megkülönböztetni az eredeti termékektől.

Ha egy webshop feltűnően olcsó kiegészítőket kínál, akkor minden bizonnyal hamisítvánnyal áll szemben. Nem szabad összetéveszteni a jó árat a feltűnően olcsó fogalmával. Keressen rá több áruházban is a megvásárolni kívánt termékre, hogy legyen viszonyítási alapja. Mindig megbízható oldalról vásároljon.

Az 18650-es cellát számos eszközben alkalmazzák; elemlámpa, éjjellátó, vadászlámpa, e-cigaretta, stb., így sajnos elkerülhetetlen, hogy utánzatok is fellelhetők a piacon.

Miről lehet felismerni, hogy egy 18650 ipari kivitel-e, vagy sem?

  • Az ipari kivitelnek esetében a pozitív pólus a 18650 egy síkban van az akku széleivel. Nincs a megszokott kiálló dudor.

  • Egy valódi ipari 18650 akkumulátor óriási energiát tud tárolni. Egy led-es elemlámpát képes akár napokig is működtetni, ezzel szemben a hamisítványok a legtöbb esetben pár órát sem bírnak ki.

  • Az eredeti 18650 elég nehéz, a súlya jóval meghaladja a hamisítványokét.

  • Az olyan 18650 akkuk, amelyekre 4000mAh-11000mAh-át írnak, kizárt, hogy eredeti legyen, ugyanis ilyet egyik valódi gyártó sem állít elő. Maximum 3400 mAh kapacitású létezik belőle.

Vásárláskor ragaszkodjon a márkához és a megbízható webshopokhoz.