Hogyan alakíts ki környezettudatos háztartást?

 

A klímaváltozás hatásairól és lehetséges kimenetelekről rengeteget lehet olvasni manapság. Ez természetes, hiszen a kérdés, „mi lesz a Földünkkel” és vele együtt velünk, egyre sürgetőbb. Ami biztos, hogy a klímaváltozást már nem állítjuk meg, de tehetünk a mérsékléséért.

fenntarthatóság148783-unsplash

Az Akkuk csapata évek óta környezettudatos életvitelre sarkallja vásárlóit. Most összegyűjtöttünk néhány ötletet és példát, amelyekkel te is sokat tehetsz a környezet kíméléséért.

Hogyan kezdd el?

Ne gondold, hogy meg kell váltanod a világot. Tájékozódj kicsit a témában, és a „sok kicsi sokra megy” elvén haladva a kis lépésekért is büszke lehetsz magadra. Fontos a fokozatosság.
Összegyűjtöttük neked a legfontosabbakat, amiket bevezethetsz az életedbe, az otthonodba. Minden tipphez társítottunk egy-egy- kifejezetten az Akkuk.hu csapata által javasolt terméket.

  1. Vásárolj ésszel!

A Zero Waste, azaz teljesen hulladékmentes háztartás kialakítása napjainkban szinte lehetetlen, de a hulladékcsökkentéssel is sokat tehetünk! Minden termék előállítása környezeti terheléssel jár, így csak a valóban szükséges tárgyakat vedd meg, tájékozódj az előállításukról, és vásárolj tartós, jó minőségű termékeket.

Ez különösen lényeges most a karácsonyi dömping előtt. Ne dőlj be mindenféle akciónak, keresd az értéket!

  • Értékálló és hasznos ajándékötletek:
powerbank_goobay
Goobay napelemes powerbank + led lámpa
  1. Ne pazarold az energiát!

A háztartások villamosenergia-felhasználása adja a magyarországi áramigény körülbelül egyharmadát. Ez igen nagy arány, viszont mindennapi gyakorlatunk, rutinunk megváltoztatásával, nagyobb beruházás nélkül is jelentős energiát – ezáltal pénzt – tudunk megtakarítani.

  • LED izzókra való átállás:

Már nem számít nagy újdonságnak, de mégis érdemes elmondani, hogy a LED fényforrások energiafelhasználása a leghatékonyabb. Ez azt jelenti, hogy átlagosan háromszor nagyobb az élettartama, mint a hagyományos izzóké, valamint 45 %-os energiamegtakarítást érhetünk el a LED-es fényforrásra való váltással. Így a LED termékek egyszeri költsége magasabb, mégis spórolhatunk bevezetésükkel. Webáruházunkban találsz LED lámpákat és önmagában izzókat is.

  • Lekapcsolható elosztók, konnektorok használata:

Az áramot a stand by üzemmódban hagyott gépek, a töltés után is bedugva hagyott telefon- és laptoptöltők is fogyasztják. Ezeket érdemes kihúzni a konnektorból, ha nem használjuk őket. Persze ez meglehetősen kényelmetlen, erre adhat megoldást a kapcsolóval ellátott elosztó, hiszen itt csak az elosztót kell kikapcsolni esténként.

Goobay 4-es hálózati elosztó + 2db USB aljzat

 

A manuális kapcsolóval ellátott elosztó fejlettebb változatai a digitális időkapcsoló konnektor, amelyen előre beprogramozható, hogy mikor kapcsoljon ki vagy be.

Goobay digitális időkapcsoló

 

  1. Használd újra!

Próbálj olyan tárgyakat, eszközöket beszerezni, amelyek nem egyszer használatosak, hanem újra és újra felhasználhatod őket.

Ilyenek például az újratölthető akkumulátorok. Elemekre minden háztartásban szükség van, azonban az eldobható elemekkel szemben az újratölthető szettek jobb és olcsóbb alternatívának bizonyulnak.

enloop tltő
Panasonic eneloop akkutöltő AA/AAA típus BQ-CC18 + 4db AAA Sanyo eneloop Akku 750mAh

 

A felsorolt javaslatok bevezetése otthonunkba nem igényel túl sok befektetést a részükről, mégis rengeteget számít a Földünknek!
Te mit tesztek a klímaváltozás csökkentésért? Oszd meg velünk kommentben 🙂