TALÁLD MEG A MEGFELELŐ AKKUT, TARTOZÉKOT ELEKTROMOS ESZKÖZEIDHEZ!

 Tippek, hogy hogyan találhatod meg a megfelelő akkumulátort vagy egyéb tartozékokat az elektromos eszközeidhez!

 

Hogyan találd meg a megfelelő alkatrészeket vagy kiegészítőket? Mit érdemes szem előtt tartanod a legjobban a megfelelő eredmény elérése érdekében? Ebben a bejegyzésben olyan tippeket és trükköket adunk, amelyek végül a megfelelő kiegészítőkhöz vezetnek.

 

Mielőtt belemennénk a részletekbe, pár hasznos infó, amit mindenképp érdemes tudnod: shutterstock_531887029

  1. Tudd meg annak az eszköznek a modellnevét, amelyhez szükséged van a tartozékra vagy alkatrészre. Ez gyakran a hátoldalán vagy az alján található matricán van feltüntetve.
  2. Próbáld meg megtudni a pótalkatrész vagy tartozék lehetséges modellnevét is. Ez gyakran megtalálható a matricákon, dombornyomásokon vagy a kezelési útmutatóban.
  3. A sorozatszámok (más néven sorozatszám, SN, S / N rövidítéssel) nem nyújtanak hasznos eredményt az általános keresésben, mivel ez a gyártó egyedi eszközazonosító száma. A sorozatszám csak akkor hasznos, ha a gyártó weboldalán speciális termékkeresés történik a sorozatszám felhasználásával.
  4. Nézd meg alaposan a termék képeit és méreteit. Gyakran azonnal láthatod, hogy például a notebook akkumulátorának szerkezete pontosan azonos-e, vagy hogy a csatlakozások vagy a kialakítás eltér-e.

 

Nézzük egyes eszközöknél, tartozékoknál mire érdemes kiemelten figyelned!

 

AKKUMULÁTOROK

shutterstock_735474604

A saját modellszámmal rendelkező akkumulátorokhoz (például okostelefonokhoz, notebookokhoz, elektromos szerszámokhoz vagy fényképezőgépekhez tartozó akkumulátorok) azt javasoljuk, hogy először keresd meg az akkumulátor típusát. Ezután ellenőrizd, hogy az eszközöd szerepel-e a kompatibilitási listában. Ha az akkumulátor típusszámának keresése nem sikerül, akkor próbálkozz az eszköz modellnevével.

Ügyelj arra, hogy az akkumulátor vásárlásakor megfelelő feszültséget használj. Ha nem megfelelő feszültségű akkumulátort használsz, az nagy valószínűséggel károsíthatja készüléked. A kapacitás (mAh) vagy az energia (Wh) eltérései azonban csaka készülék üzemidejét befolyásolják. Ha nagyobb kapacitású akkumulátort vásárolsz, annak burkolata más formájú és/vagy méretű lehet. Például a laptopoknál az eltérő forma esetén előfordulhat, hogy a kijelző nem nyitható fel.Erre mindenképp figyelj!

Ezenkívül a feszültséginformációban kis eltérések is lehetségesek, mivel a Li-ion akkumulátorok celláinak feszültsége 3,6 vagy 3,7 volt, attól függően, hogy a gyártó milyen cellákat használ az akkumulátor gyártásához. Ha az eredeti notebook akkumulátor feszültsége 10,8 V (3x 3,6 V), és a csere akkumulátor feszültsége 11,1 V (3x 3,7 V), akkor is használható. Ez az eltérés természetesen növekszik, ha több cellát telepítenek az akkumulátorba.

Győződj meg arról, hogy az akkumulátor kompatibilis-e a töltőddel! Li-ion akkumulátorokat gyakran kínálnak a NiMH akkumulátorral rendelkező régebbi eszközökhöz. Lehetséges azonban, hogy az eredeti töltőd nem képes lítium-ion akkumulátorokat tölteni, így új töltőre lesz szükséged.

A fényképezőgép-akkumulátorok esetében meg kell vizsgálni, hogy a cserealkatrészeket chippel vagy anélkül kínálják-e. A chip nélküli akkumulátorok olcsóbbak, de nem kompatibilisek a fényképezőgép belső töltöttségjelzőjével, és nem tölthetők az eredeti töltővel.

 

TÖLTŐKÁBELEK

Általában a legtöbb töltőnek megvan a saját modellszáma, amelyre kereshetsz. A kép összehasonlítása a csatlakozóval még inkább biztonságot nyújthat a választásban. Azonban különösen óvatosnak kell lenni a szerszámakkumulátorok töltőivel. Mint már említettük, a szerszámakkumulátorok NiMH és Li-Ion akkumulátorokat is megjeleníthetnek a modellnév alatt. Mivel azonban ezeknek a technológiáknak eltérő a töltési folyamata, a töltőnek támogatnia kell az akkumulátor típusát is. A NiCD és NiMH akkumulátorok töltői általában nem támogatják a Li-Ion akkumulátorokat, ezért mindenképp ellenőrizd az adatlapon szereplő információkat, különben később rosszabb esetben megsérülhet az akkumulátor (tűz- és robbanásveszély!).

Ha kábelt vásárolsz fényképezőgépedhez vagy mobiltelefonodhoz, vedd figyelembe, hogy milyen típusú kábelről van szó, hogy mindenképp a megfelelő mellett tedd le a voksod! Az olcsóbb kábelek gyakran csak egy funkciót támogatnak: adatkábelek vagy töltőkábelek.

 

TINTAPATRONOK

A nyomtatóhoz megfelelő tintapatron keresése a legegyszerűbb feladat a kiegészítő keresések között, hiszen a patron vagy a tintaszám általában minden nyomtatópatronon szerepel. Az újabb eszközök még a megfelelő nyomtatópatronokat is tartalmazó matricákkal rendelkeznek a nyomtatón.

Természetesen a megfelelő tintapatronok megtalálásához rákereshetsz a nyomtató megnevezésére is. Fordíts különös figyelmet a modellszám pontos írásmódjára és a helyes megjelölésre.

Ha üzletből vagy harmadik féltől vásárolsz nyomtatópatronokat, győződj meg arról is, hogy a patronokat chippel vagy anélkül szállítják (ez gyakran előfordul a Canon festékekkel). Ha a patronokat chippel kínálják, akkor az eredeti festékekhez hasonlóan használhatod őket. Ha azonban az utántöltő patronokat chip nélkül szállítják, akkor ki kell venned a chipet az eredeti kazettából, és be kell helyezni az utántöltő kazettába. Ezzel meg is spórolhatsz egy kis pénzt, mivel a chip nélküli tintapatronok mindig valamivel olcsóbbak.

 

KAMERA KIEGÉSZÍTŐK

shutterstock_1542283784

Különösen a kamerák és az objektívek tartozékai kínálnak sok hibalehetőséget a vásárláskor. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy számos kameramodellnek különböző változatai vannak, amelyek némelyikének eltérőek a tartozék-specifikációi.

Ugyanez vonatkozik a lencsékre is, amelyek szinte mindig nagyon hosszú modellnévvel rendelkeznek, különböző számokkal és betű rövidítésekkel. Ha ezután kihagysz egy rövidítést vagy a verziószámot, amikor megfelelő szűrőt vagy lencsevédőt keresel, akkor szinte sohasem a megfelelő kiegészítőket találod meg. Ezért nagyon fontos, hogy a tartozékok keresésekor összehasonlítsuk vagy megadjuk a teljes modellnevet.

 

Ha maradt még kérdésed a fentiekkel kapcsolatban írd meg nekünk ügyfélszolgálatunkon: https://www.akkuk.hu/Akku-Kapcsolat/.