Az eBike piac virágzik!

Nem csoda, hiszen egy ilyen elektromos járgánnyal sokkal élvezetesebb a kerékpározás.

A lítium-ion akkumulátorokkal felszerelt biciklik még az hűvösebb idők alatt is sok embert ösztönöznek a mozgásra. Néhány dologra azonban nem árt figyelni a hidegebb évszakokban, hiszen az alacsony hőmérséklet jelentősen megterhelheti az akkumulátort.
Az eBike akkumulátorai veszítenek kapacitásukból alacsony hőmérséklet esetén, amely problémává válhat a mindennapi életben, hiszen senki nem szeretné, ha munkából hazafelé az esőben, egy meredek dombon hagyná cserben az akkumulátor… 🙃

De miért csökken az akkumulátor teljesítménye a hőmérséklet függvényében?

Ha a külső hőmérséklet nagyon alacsony az eBike akkumulátora a szokásosnál gyorsabban merül, ugyanis a hideg hőmérséklet lelassítja az elektrokémiai folyamatokat. Tehát minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassabban mennek végbe a folyamatok, mivel az elektrolit folyadék egyre viszkózusabbá válik. A viszkózus folyadék növeli az úgynevezett belső ellenállást egy eBike akkumulátorban. Ha az akkumulátor nincs megfelelően felkészülve a hidegre, vagy ha az akkumulátor tárolása nem optimális télen, az mély lemerüléshez vezethet, amely végleg károsíthatja az akkumulátort még akkor is, ha a modern lítium-ion akkumulátorok könnyen képesek ellenállni 1000–3000 töltési ciklusnak.

Kép1

De akkor mi a teendő?

1. Tárold az eBike akkumulátort beltéren!

2. Ne hagyd töltőn az akkut. A kényelem kedvéért a tulajdonosok többsége általában töltőn hagyja az akkumulátort, azonban ez több szempontból is veszélyes, hiszen előfordulhat, hogy az akkumulátoron fel nem fedezett sérülés van. Sajnos az utóbbi időben, ahogy nő az eBikeok felügyelet nélküli töltése, ezzel párhuzamosan nőtt az általuk okozott tüzek száma is.

 

Hogyan tárold télen?

Ha a téli évszakokban a garázsban hagyod a kerékpárod, úgy maga az e-bike akkumulátora is károsodhat, hiszen az állandó érintkezés miatt a pólusok és az érintkezők tovább oxidálódnak. A legjobb megoldás, ha szobahőmérsékleten, 20 fok körüli hőmérsékleten tárolod, mert így a legkevésbé befolyásolja az akku kémiai tulajdonságait a hőmérséklet.

+ 1 tipp: Fontos még, hogy a helyiségben a lehető legszárazabb legyen a levegő!

 

Nem elég megfelelő hőmérsékleten tárolni, a töltöttségi szint is fontos!

Az akksi élettartamának optimalizálása érdekében helyesen kell tárolnod az akkumulátort, amihez sajnos nem elég egyszerűen szobahőmérsékleten tárolni és várni, amíg kitavaszodik, hiszen a modern technológia ellenére a lítium-ion akkumulátorok is minimálisan merülnek, még akkor is, ha azokat nem használják. Ha az eBike akkumulátora néhány hónapig használaton kívül áll a polcon, akkor is lemerülhet, amely károsíthatja az akku szerkezetét és tartósan csökkentheti annak kapacitását. A megfelelő töltöttségi szintnek 30 és 60% között kell lennie, amely, ha az ajánlott szint alá csökken, tölts rajta!
Kép2

Mi a teendő, ha kitavaszodik?

Legyél óvatos, amikor először bringázni indulsz a téli évszakok után!

A modern lítium-ion akkumulátorokat sokkal könnyebb feltölteni, mint a hagyományos társaikat, mivel nem rendelkeznek úgynevezett memóriahatással. Az akkumulátorok az aktuális töltöttségi szintjüktől függetlenül újratölthetők, ezzel nem károsítva az akkumulátort.

 

Fontos azonban, hogy az integrált töltő- és fogyasztói elektronika gondosan fel legyen készülve az új kalandokra. Ezt úgy érheted el, ha egyszer feltöltöd az akkumulátort, majd üresen futtatod, így újrakalibrálhatod a rendszert. A tél utáni első utadra a bringád maximális terhelését egyáltalán nem ajánljuk, figyelj a fokozatosságra!

 

Kellemest biciklizést kívánunk!

Ha mégis akkumulátor cserére kerül a sor, mert tönkrement vagy túl gyorsan merül, látogass el webshopunkba: https://www.akkuk.hu/Akku-Group/1.99,Elektromos-kerekpar-Akku.html