Ismerd meg a vezeték nélküli telefontöltés előnyeit és hátrányait!

Az egyik legfontosabb újítás, amely megkülönbözteti a jelenlegi okostelefonokat a régebbi verzióktól, a vezeték nélküli töltési funkció. A Samsung, a Sony vagy az Apple olyan modelleket kínálnak a piacon, amelyek QI töltőállomáson keresztül energiával elláthatók, így nincs szükség a töltőkábelre. Az innovatív töltési technológia megjelenésével egyidőben sok kérdés felmerülhet benned, amelyeket igyekszünk minél érthetőbben megválaszolni.

A vezeték nélküli töltés elvének rövid áttekintése

A technológia, amely lehetővé teszi a telefonok vezeték nélküli töltését, már régóta létezik és jelen van az életünkben, gondoljunk csak az elektromos borotvára vagy fogkefére, amelyek évek óta hasonló megoldás alapján töltik a saját akkumulátorukat. Nem sok módosítással, de a konyhában is találkozhatunk ezzel a technológiával, az indukciós főzőlap esetében.

Kép1
Alapvetően az eszközök elektromágneses mezőket használnak az akkumulátor töltéséhez, amely két oldalról valósul meg: A töltőállomás elektromágneses teret generál egy vagy több tekercs segítségével, amelyet a készülékben található tekercs úgy alakít át, hogy az akkumulátor töltődhessen.

A legtöbb gyártó az úgynevezett QI módszert alkalmazza, amely másodpercenként akár 2 megabit sebességű adatátvitelt tesz lehetővé. 2008-ban vezették be az Apple, a Huawei és a Sony is használja.

Valószínűleg az emberek többsége a vezeték nélküli töltés hallatán a QI töltésre asszociál, azonban az igazság az, hogy több különböző módszer is létezik. Az egyik fontos szereplő a Powermat, amely hasonló elv alapján, de más szabványokat használva fejlesztik a technológiájukat. Fontos, hogy mielőtt bármilyen kiegészítőt vásárolnánk, győződjünk meg arról, hogy kompatibilisek a készülékünkkel, hiszen nagyon hasonló a két töltési folyamat.

A vezeték nélküli töltés sajnos több időt vesz igénybe, mint a hagyományos módszerrel működő társa. Azonban az ennél is fontosabb kérdés:

Felmerülhet-e bármilyen negatív kockázat a vezeték nélküli töltés miatt az okostelefonunkban?

Szakértők gyakran vitatták a felmerülő kockázatokat: Adrian Kingsley-Hughes, aki a jól ismert ZDNet technológiai portálnál dolgozik és különböző QI töltőállomásokon tesztelt egy iPhone 8-at és egy iPhone X-et, arra a következtetésre jutott, hogy a hagyományos USB-kábellel történő töltés esetén kevesebb energiára van szükség. Egy felmérés során egy teljesen lemerült telefon 100%-ra való töltése kábellel átlagosan 14,26 Wh volt, a vezeték nélküli töltő használata során pedig átlagosan 21,01 Wh-t vett igénybe, tehát kijelenthetjük, hogy az akkumulátort jobban igénybe veszi, mint a vezeték nélküli társa. Ezt azzal is magyarázzák, hogy az okostelefonok a kábelen keresztül közvetlen jutnak az áramhoz, míg a QI töltés esetében szükség van az akkumulátor energiájára.
Kép2

A QI technológia az elmúlt évek során folyamatosan fejlődött, miközben az okostelefonok és a töltőállomások gyártói is a megfelelő megoldáson dolgoznak. Magyarországon nagyon kevés helyen található nyilvános helyen vezeték nélküli töltőállomás, hiszen meglehetősen drága beszerezni őket.

Te hogyan látod a helyzetet? Előtérbe helyezve az esztétikát, illetve a kényelmet a vezeték nélküli töltő mellett tennéd le a voksod vagy maradnál a hagyományos verziónál?

Szerencsére a webshopunkból bármelyik fajtát beszerezheted:
Vezeték nélküli töltőkhttp://bit.ly/vezetéknélküli_töltők
Hagyományos töltőkhttp://bit.ly/okostelefon_hálózati_töltők