Hogyan vészelje át a mobilod a telet?

Az alacsony hőmérséklet nemcsak az embereket és az állatokat viseli meg, de a mobiltelefonokat sem kíméli. Szinte az összes okostelefon gyártó olyan működési hőmérsékletet javasol a készülékek számára, amely nem lehet fagypont, azaz 0 °C alatt.

01Az ok egyszerű: a legtöbb okostelefonba beépített lítium-ion akkumulátorok nem képesek jól megbirkózni a faggyal, hiszen az akku érzékenysége miatt az akkumulátor gyorsan lemerül, vagy akár az okostelefon teljesen kikapcsol. Ebben a cikkben megtudhatod, hogyan védheted meg a telefonod akkumulátorát a hidegtől és kerülheted el a készüléked tartós károsodását.

De miért is okoz problémát az alacsony hőmérséklet a mobiltelefon akkumulátorának?

A legtöbb okostelefon lítium-ion akkumulátorral rendelkezik és ahhoz, hogy az ionok egyáltalán vándorolhassanak a két pólus között, szükségük van egy elektrolit folyadékra.
Fagyos, kinti hőmérsékleten ez a folyadék lényegesen viszkózusabbá válik – és a mobiltelefon akkumulátorának teljes elektrokémiai folyamata lelassul. Ennek a ténynek köszönhetően a belső ellenállás nő. Mivel a feszültség nem tud ugyanolyan mértékben növeked03ni, feszültségveszteség keletkezik, ami viszont azt jelenti, hogy kevesebb áram áramlik az akkumulátorban. 
Ennek következtében gyakran az okostelefon vészhelyzeti terve lép életbe: Aktiválja a beépített önvédelmet és kikapcsolja magát. Ilyen esetben elengedhetetlen, hogy a mobiltelefont először kikapcsolt állapotban hagyd és később csak mérsékelten meleg helyen indítsd újra!

A legjobb, amit tehetsz a hideg ellen: tarts melegen a telefont!

Természetesen nem szükséges télen a hidegben és fagyban az otthonodban hagynod a mobilod, csupán ha hosszabb ideig tartózkodsz a szabadban, tedd egy zokniba, amely melegítheti! Egyszerű és praktikus módja még a hőmérséklet szabályozásának, ha a testedhez közel tartod, például beteszed a kabátod belső zsebébe a készüléked. (Ha ezt az opciót választod, célszerű fülhallgatót vagy Bluetooth-ot használnod, így nem szükséges elővenned, ha keresnének!

Ajánlott a kijelzőt is megvédeni a hidegtől?

A válaszunk: IGEN! Sajnos az érintőképernyők is rendkívül érzékenyek az alacsony hőmérsékletre, különösek az IPS és TFT kijelzők. Az OLED és az AMOLED kijelzők kevésbé érzékenyek a fagyra, de jobb, ha őket is megóvjuk a hidegtől.

Kerüld a gyors hideg és meleg változásokat!

Különösen fontos figyelned arra, hogy ha hosszú ideig tartózkodtál kint az okostelefonoddal, a fűtött helyiségbe való visszatérésed esetén páralecsapódás következhet be, amely károsíthatja a készüléket, legrosszabb esetben akár rövidzárlatot is okozhat. Ennek megakadályozása érdekében fokozatosan szoktasd a telefonod a benti hőmérséklethez, például hagyd egy ideig a hidegebb folyosón! Ha biztosra mennél, a legjobb, ha kikapcsolod a telefont, mielőtt bemész és kb. fél óra múlva, amíg az érzékeny alkatrészek akklimatizálódtak, bekapcsolhatod!


A hópelyhek ártalmatlanok lennének? – Sajnos nem…


02Sokan nem tartják a telefonukra nézve „veszélyesnek” a havat, azonban nem árt vigyázni, hiszen a pelyhek nem mások, mint fagyott víz, amely az okostelefonba beépített lítium-ion akkumulátorok egyik legnagyobb ellenfele! Ha víz kerül a mobiltelefon belsejébe, az akkumulátor gyorsan, akár helyrehozhatatlan károkat szenvedhet, és a kijelző is tönkre mehet.

Ha mégsem tudod elkerülni, hogy a hópelyhek és a telefonod találkozzanak, a legjobb, ha azonnal, gondosan megszárítod és a csatlakozóival lefelé egy nedvszívó törölközőre helyezed! Fontos, hogy soha ne rázd a telefonod a víz eltávolításához, hiszen a már benn lévő víz így még jobban eloszlik belül.

Tilos a hidegből behozott, vagy a hótól nedves telefont felmelegíteni, vagy hajszárítóvel szárítani!



+1 tipp: Soha ne töltsd a telefonod fagyban! Ha megszeretnéd tartani a mobiltelefonod akkumulátorának normál élettartamát, akkor soha ne töltsd fagypont alatt, hiszen ennek következtében a cellák hirtelen elöregedhetnek, így a kapacitás könnyedén és visszavonhatatlanul csökkenhet.