Megszületett a döntés: 2024-től kötelező lesz az USB-C használata az EU-ban

Az Európai Bizottság már évekkel ezelőtt felvetette a töltők egységesítésének javaslatát, hiszen elképesztő mennyiségű elektronikus hulladék keletkezik a rengeteg kidobott különböző töltők miatt, számszerűsítve, évente pontosan 51 ezer tonna.

Ennek csökkentése érdekében nemrég az Európai Parlament döntéshozói meg is szavazták az új jogszabályt, miszerint 2024-től minden telefontöltőnek egységesnek kell lennie: Az USB-C lesz a kötelező szabvány, amit minden gyártónak kötelező alkalmaznia. 

Az Európai Parlament közleményében azt írta, hogy

“A jogszabály eléri, hogy a fogyasztóknak ne kelljen minden egyes alkalommal új töltőt venniük, ha lecserélik hordozható elektronikus eszközeiket, illetve elég lesz egyetlen töltő az összes készülékükhöz.”

A Földünk megóvása mellett valljuk be, kényelmesebb lesz az “egy töltős opció”, a méteres kábelkötegek kerülhetése helyett, hiszen a törvényjavaslatnak köszönhetően ugyanazzal a kábellel tölthetjük fel az összes készülékünket. Ebbe beletartozik az összes

  • – legfeljebb 100 W teljesítményű mobiltelefon,
  • – tablet,
  • – fényképezőgép,
  • – fej- és fülhallgató,
  • – hangszóró,
  • – billentyűzet, egér,
  • – játékkonzol, e-book,
  • – hordozgató GPS,
  • – ráadásul 2026-tól a laptopok is.

Természetesen vannak kivételek, hiszen nem megvalósítható minden eszköz esetében a Type-C használata, például kis méretük miatt az okosórák esetében.

Goobay USB-C

Az androidos telefonokat különösebb meglepetés nem érte, hiszen ők már most is USB-C-t használnak, de azért sok elektronikus eszköz még micro USB-vel tölthető, nem beszélve az iPhone-ok saját Lightning csatlakozójáról. Eddig az Apple az egységesítéstől teljes mértékben elzárkózott, miszerint az USB-C előírása “megfojthatja” az innovációt, azonban lehet mégis előnyükre válhat, ha a vásárlóik korábbi, Lightning csatlakozós készüléküket, új USB-C-sre cserélik. 

Akár USB-C-s készüléked van, akár a jövőre gondolva beszereznél egy megbízhatót, webshopunkban rengeteg típus közül választhatsz. Kattints ide kínálatunk megtekintéséhez!

Természetesen a gyorstöltés kedvelőiről sem feledkeztünk meg! Azon eszközök esetében amelyeknél támogatott a gyorstöltés, azonos lesz a töltési sebesség, a felhasználók így bármilyen kompatibilis töltővel ugyanolyan gyorsan fogják tudni feltölteni eszközeiket. Termékeinket itt éred el!

A csatlakozók egységesítése mellett szintén kötelezővé teszik az Európai Unióban, hogy az új készülékek dobozán egyértelműen jelezve legyen, tartozik-e hozzájuk kábel, illetve adapter. Ennek köszönhetően nem érhet senkit meglepetés, egy újonnan vásárolt termék kibontásakor.