Elektromos kerékpár akkumulátorok

Audi e-bike Woerthersee

 

Mit érdemes tudni az elektromos kerékpárokról?

Az elektromos kerékpárok kiegészítő elektromos hajtással rendelkeznek. Ha ezt kikapcsoljuk, úgy biciklizhetünk velük, akár egy rendes kerékpárral, ha viszont bekapcsoljuk, beindul a kerékbe szerelt elektromotor és a pedálozáshoz igazodva segít a kerékpár mozgatásában. A kerékpározás élménye megmarad, hiszen csak akkor segít be, ha éppen tekerünk.

Az olcsóbb elektromos kerékpárok a pedálozás sebességét mérik a motor vezérléséhez, míg a drágább változatok nyomatékszenzorral rendelkeznek. Ezek a járművek kerékpárnak minősülnek, így jogosítvány és biztosítás nélkül vezethetjük őket. Tökéletesen alkalmasak hosszabb távokra is, akár emelkedős területen is.

Mire ügyeljünk az elektromos kerékpár akkumulátoroknál?

Az elektromos kerékpárok energiaforrása az akku, mely amellett, hogy az egyik legköltségesebb alkatrésze kerékpárunknak, meglehetősen kényes is. Annak érdekében, hogy hosszú életű legyen, 3 szabályt mindenképpen érdemes betartani.

1. A kerékpárhasználat napján, lehetőleg korán reggel töltsük fel az akksit, és ha már nem használjuk kerékpárunkat, feltöltött állapotban félretehetjük. Azonban ügyeljünk rá, hogy ne hagyjuk magára sok ideig!

2. Ha huzamosabb ideig nincs használatban az akku, akkor bizonyos időközönként újra kell tölteni. Nyáron 2-3 hetente, míg télen havonta ajánlott ismételni az önkisülés miatt.

3. Ha szükség van akkumulátor cserére, javasoljuk az összes akkumulátor cseréjét, a vezetékekkel és a csatlakozókkal együtt. A csere előtt erősen ajánlott ellenőrizni az akkumulátor töltőjét is! A beszerelést érdemes szakműhelyben végezni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az elektromos kerékpárokba leginkább ciklikus akkumulátort érdemes beépíteni, ugyanis ezek vastagabb cella kialakításúak és erősebb áram leadására képesek.

Ha ezeknek a feltételeknek eleget teszünk, biztosak lehetünk benne, hogy új akkumulátorainkkal a következő 4-5 évben biztos, hogy nem lesz probléma!

Vélemény, hozzászólás?