Akkumulátor kisokos!

A háztartásokban előforduló két leggyakoribb akkumulátoról a NiMH és Li-Ion akkumulátorokról szeretnénk egy kis útmutatót adni, hiszen sokszor keringenek elavult vagy téves információk, amelyek nem feltétlen a jelenlegi akkumulátor-generációkra vonatkoznak.

 

FONTOS, hogy az akkumulátorokat csak kizárólag a hozzájuk megfelelő töltővel töltsd, hogy megelőzd az idő előtti elhasználódást és károsodást!

 

NiMH

A normál NiMH akkumulátorokat vásárlás után általában teljesen fel kell tölteni, mivel viszonylag magas, 25-50 százalékos havi önkisüléssel rendelkeznek. Vannak azonban olyan Eco-NiMH vagy LSD-NiMH akkumulátorok is, amelyeknek az önkisülési sebessége csak évente 10-15 százalék, ezek inkább rendszertelen vagy ritka használatra alkalmasak. A Li-ion akkumulátorokkal ellentétben a NiMH akkumulátorok csak két-három töltési és kisütési ciklus után érik el teljes kapacitásukat.Kép1

A töltési idő általában 3-4 óra. A modern töltők felismerik, ha a NiMH akkumulátor teljesen fel van töltve, és kikapcsolnak. Régebbi modellek esetén az akkumulátort legkésőbb 4 óra elteltével el kell távolítani, mivel a NiMH akkumulátorok sokkal jobban ellenállnak a túltöltésnek, mint a NiCD akkumulátorok. Ügyelj arra is, hogy az akkumulátorok ne melegedjenek fel, hiszen A NiMH akkumulátorok nem tolerálják a meleget, ezért károsodhatnak, vagy élettartamuk jelentősen csökkenhet.

 

Az optimális üzemi és töltési hőmérséklet 10 és 30 Celsius fok között van. A 0 és 40 fok feletti hőmérséklet a NiMH akkumulátorok élettartamának jelentős csökkenéséhez vezet.

 

Li-ion

A Li-Ion akkumulátorok már előre fel vannak töltve, és a vásárlás után azonnal felhasználhatók. A NiMH akkumulátorokkal ellentétben a teljes kapacitás és teljesítmény azonnal elérhető az első töltéssel.

A Li-Ion akkumulátorok a legnagyobb odafigyelés mellett is elhasználódnak vagy elöregednek – még akkor is, ha egyáltalán nem használják őket. Fontos, hogy a Li-Ion akkumulátort nem lehet NiCD / NiMH töltővel tölteni, mert bonyolultabb töltőelektronikát igényel (pl. szerszámos akkumulátorok esetében). A Li-Ion akkumulátorok elektronikája mindig túlmelegedés elleni védelmet, mélykisülés elleni védelmet nyújt és egyenletes töltőáramot biztosít. Ezenkívül a Li-Ion akkumulátorok töltési folyamata mindig automatikusan befejeződik, amikor teljesen feltöltődtek.

Kép2

Fontos, hogy ne töltsd állandóan a telefonod, hiszen amint a töltöttségi állapot 99% -ra csökken, a töltőelektronika újra elkezd töltődni és mivel ez a nagyobb töltési áram, amelyet az okostelefon 80-100 százalékos teljes feltöltésére használnak, az akkumulátor gyorsabb öregedését és élettartamának gyorsabb lerövidülését okozza.

Kis töltési ciklusokkal meghosszabbíthatod Li-Ion akkumulátorának élettartamát. Különösen ajánlott a töltöttségi állapotot 40-80 százalék között tartani, mivel a töltési áram gyengébb, ha 40% és 80% között tölt, mint a többi töltöttségi tartományban.

 

 

 

Hogyan tárold az akkumulátorokat?

Általában azt javasoljuk, hogy télen kerti eszközök esetében, ha teheted vedd ki az elemeket az eszközökből, és tárold száraz, hűvös helyen, 10-20 Celsius fok hőmérsékletű helyiségben.

 

NiMH

A NiMH akkumulátorok különlegessége, hogy a lehető legteljesebb feltöltéssel kell őket tárolni. Ellenkező esetben a néha magas önkisülési sebesség miatt idő előtt mélykisülés léphet fel. Ennek elkerülése érdekében a NiMH akkumulátorokat legfeljebb 3-4 hónap elteltével, de legkésőbb 5-6 hónapos tárolási idő után merítsd le, majd teljesen töltsd fel, ez biztosítja, hogy az akkumulátor hibernálás után is működőképes legyen.

Kép4

Li-ion

A lítium-ion akkumulátorokat tárolásukkor 40-60 százalékig kell tölteni, hogy a visszafordíthatatlan kapacitásveszteség a tárolás során a lehető legkisebb legyen. Mivel ezeknek az akkumulátoroknak nagyon alacsony az önkisülése, kevesebb, mint 5% havonta, általában csak 4-6 hónapos tárolás után van szükség köztes töltésre. A Li-ion akkumulátorokhoz hasonlóan már nem szükséges korábbi lemerítés, mint a NiMH akkumulátoroknál, mivel ez csak az akkumulátort károsítja.

 

Ezenkívül mindenképpen ajánlott 0-10 Celsius fokos száraz helyen tárolni, mivel ez nagyban lelassítja a Li-ion akkumulátorok természetes öregedését.

 

Reméljük cikkünkkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy akkumulátoraid a lehető leghosszabb élettartamig működhessenek!

Ha több információra lenne szükséged, írd meg nekünk kérdéseid!