A lítium alapú akkumulátorok

Minden amit a Li-Polymer, Li-Ion akkukról tudni érdemes
Az akkumulátorokat az élet megannyi terén hasznosítjuk, éppen ezért – mondhatni – a mindennapok nélkülözhetetlen eszközei. Korábbi cikkünkben bemutattuk a nikkel alapú akkuk két fajtáját, amik a most előtérbe kerülő lítium bázisúak alapjai voltak. De milyen fajtái vannak ennek és mit érdemes tudni a töltéséről?
A lítium technológia a legmodernebb és legfiatalabb generációja az akkumulátoroknak. Ezekben az energia tárolásáról a lítium-ionok gondoskodnak, erről kapta a nevét ez a kivitelezés.
Milyen előnyei vannak ennek a technológiának?
A lítium bázisú akkumulátorok kapacitása és feszültsége kb. kétszerese a nikkel alapúakénak, ezért sokkal nagyobb energia továbbítására használhatóak. Továbbá ezeknek meglepően kicsi a súlya és mivel nem képződnek kristályok benne, ezért a „tréningezésére” sem kell gondot fordítani. Sőt, ez a technológia rosszul reagál a teljes kisülésre, ezért nem is szabad teljesen lemeríteni.
Milyen fajtái vannak a lítium alapú akkumulátoroknak?
A lítium-ionos (Li-Ion) az egyik legdinamikusabban fejlődő kivitelezés. Kicsi a tömege, de ehhez képest relatív sok energiát képes tárolni, és az élettartalma is viszonylag magas. Gyorsan újratölthető, és a gyártók általában több biztonságos berendezést is beleépítenek.
A lítium-ion utódja a lítium-polimer (Li-polymer), amely egyelőre fejlesztés alatt áll, de már megtalálható néhány mobiltelefonban. Ennek előnye, hogy nagyon csekély mértékben tartalmaz folyékony elektrolitot, hiszen egy speciális polimer választja ketté a negatív és a pozitív elektródákat.
Hogyan kell tölteni a lítium bázisú akkukat?
Ebben az esetben – ellenben a korábbi cikkünkben ismertetett nikkel alapúakkal – már nincs szükség a formázásra. A technológia fejlődése lehetővé tette, hogy az első töltés ugyanolyan legyen, mint a többi – ez már semmiben sem különbözik az ötödiktől vagy éppen a kilencvennyolcadiktól.
Előfordul, hogy nyolc órás kezdeti töltést javasolnak, de erre igazából semmi szükség. Ugyanis a töltők néhány óra múlva automatikusan kikapcsolnak.

Vélemény, hozzászólás?