Eneloop akkumulátor

Mi az eneloop és milyen előnyökkel rendelkezik? Alábbi cikkünkből kiderül!

Mi az eneloop?

Az eneloop egy előre feltöltött akkumulátor, amit akár 2100-szor tölthetünk újra, így hosszú távon pontosan 2099 elhasznált elem tárolásának gondját oldhatjuk meg. Mivel a legfontosabb tulajdonsága egy újratölthető akkunak az életciklus, azaz hogy mennyiszer tölthetjük fel kapacitás-veszteség nélkül, az eneloop akkukról elmondhatjuk, hogy kiemelkedően jól teljesítenek.

Milyen előnyökkel rendelkeznek az eneloop akkumulátorok?

Az eneloop akkumulátorok legfontosabb előnye, hogy egyesítik a hagyományos elem, és az újratölthető akkumulátor előnyeit, ugyanis azonnal használatra készek, épp úgy, mint bármelyik hagyományos elem, viszont bármikor újratölthetőek.

miert_eneloop_1

Az előbb felsorolt előnyök mellet érdemes megemlíteni az eneloop akkumulátorok további fontos tulajdonságait: sokáig tárolhatóak, nagy teljesítményűek, többször használhatóak és nagy kapacitással rendelkeznek. Akár 5 év tárolás után is megőrzik töltöttségük 70%-át.

miert_eneloop_3

Az eneloop akkumulátorok környezetkímélők is, hiszen minden eneloop akkut napenergia segítségével töltöttek föl Japánban.

Univerzálisan használhatóak, bármilyen elektronikus eszköznek megfelelő energiát biztosítanak, függetlenül az igénybevételtől vagy a hosszú élettartamtól.

Egy eneloop akkumulátor akár –20°C- os hidegben is kiváló teljesítményt képes nyújtani, tehát az alacsony hőmérséklet sem jelent akadályt többé.

És végül, de nem utolsó sorban az eneloop akkukról elmondhatjuk, hogy jóval tartósabbak, mint a hagyományos tölthető akkumulátorok. A legtöbb eszköz 1,1 Volt alatt alacsony töltöttséget jelez vagy akár le is kapcsol. A hagyományos, Ni-MH akkuk teljesítménye hamar ez alá a szint alá csökken, míg egy eneloop akkumulátor hosszú ideig tartja ezt a szintet.

Miért eneloop akkut érdemes vásárolni?

Vásárláskor lehetőleg a 2000 vagy 2500mAh kapacitású Eneloop akkut válasszuk. Egy jó minőségű -2000 mAh Eneloop akkucella vételára már a negyedik töltés után megtérül, ezért rendkívül jó beruházásnak bizonyul. Ennek a típusnak nagyon kicsi az önkisülése így több hónap tárolás után is azonnal üzemképes. A viszonylag kicsi 2000mAh kapacitása ellenére az alacsony önkisülésével és kis belső ellenállásával jelenleg a legjobban ajánlható típusnak tűnik.

Mire ügyeljünk a vásárlást követően?

Vásárlás után fontos, hogy megjelöljük azokat az akkukat, amelyeket egy csoportban fogunk használni. A cellákat nem szabad össze-vissza cserélgetni! Ha először a négy cellát négyesével használtuk egy akkuban, utána ne használjuk kettesével pl. zseblámpához! Ha két négyes csoportra van szükségünk, vásárolhatunk eltérő színű cellákat, vagy jelöljük meg az egy csoportba tartozó akkukat.

Vélemény, hozzászólás?