Füstérzékelő akkumulátor

A nagyobb tűzesetek megelőzését szolgáló füstjelző készülék akár életet is menthet. A mennyezeten elhelyezett szerkezet hangjelzéssel figyelmeztet, ha tűz keletkezik otthonunkban. Alábbi írásunkból megtudhatja, mit érdemes tudni a füstérzékelő készülékekről, valamit későbbi gondozásáról.

A füstérzékelő működési elve

Lakástűz esetén nem csak a felcsapó lángok jelentenek veszélyt, hanem a tűz során keletkező füst és mérgező gázok, melyet az ember alvás közben nem, vagy legalábbis nem azonnal képes érzékelni.

Az optikai elven működő füstérzékelővel ellátott riasztó képes érzékelni a tűzből származó füstöt a levegőben. Azonban nem érzékeli a meleget, a gázt vagy közvetlenül a tüzet. Ha a füstérzékelőt megfelelően szerelték fel és karbantartják, akkor veszély esetén időben fog jelezni.

Az elemes füstérzékelők beépített cserélhető elem segítségével önállóan, jelzik helyes működésüket pl. jelzőfénnyel. A füstérzékelőknek is határozott lejárati ideje van, nem csak a hozzátartozó elemnek.

Füstérzékelő akkumulátor 1.kép

A füstérzékelő alkalmazása, felszerelési szabályai

A mennyezet sarkától több mint 50 cm távolságra kell elhelyezni a készüléket. A maximális védelem érdekében minden olyan helyiségben érdemes alkalmazni, ahol fűtő, sütő vagy főző, illetve elektromos berendezés található. Többszintes családi ház esetében minden szinten legalább egy érzékelő szükséges a minimális védelem kialakításához.

Close up shot of ceiling mounted smoke detector with white smoke and red warning light
Close up shot of ceiling mounted smoke detector with white smoke and red warning light

Ne szerelje fel közvetlen ajtó és ablak mellé, radiátor, illetve ventilátor közelébe. A gáztűzhely vagy villanytűzhely felett elhelyezett riasztó sütésnél, főzésnél a keletkező gőzök hatására is beindulhat.

Fontos, hogy a riasztót füstérzékelésre tervezték, a tüzet nem tudja megakadályozni!